Universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå och Uppsala har tillsammans med Kungliga biblioteket kommit överens om att med gemensamma insatser digitalisera och tillgängliggöra det samlade svenska trycket.
I slutet på mars skrev styrgruppen för samarbetet som kallas DST (Digitalisering av det Svenska Trycket) en debattartikel i Göteborgs-Posten. I debattartikeln lyfter styrgruppen bland annat fram:
Att digitalisera kulturarvet är därför en fråga om demokrati, öppenhet och tillgänglighet men också om samhällsekonomi, forskning och innovation – och om att rädda samhällsviktig information som annars riskerar att förloras.
I vårt land saknas däremot de ekonomiska förutsättningarna att inom en överskådlig tid göra allt svenskt tryck digitalt tillgängligt. De samlingsbärande biblioteken har i dagsläget inte resurser för att långsiktigt öka sin produktion och möta forskarvärldens stora efterfrågan på digitaliserat material.
Utan stärkt finansiering kommer projektet dock att pågå i åtskilliga decennier, ja rent av sekel. Vi menar därför att det är angeläget att vi i Sverige, som våra grannländer, satsar långsiktiga resurser på att göra det tryckta kulturarvet digitalt tillgängligt.
Läs mer om DST-samarbetet på Kungliga bibliotekets webbplats
Läs mer om DST-projektet på Universitetsbibliotekets webbplats