Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hos oss kan du läsa dagstidningar på mikrofilm och tidningsdator. Mikrofilm och tidningsdator finns i vår källare. Du kan också beställa tidningar i original från vår depå och läsa dem i Specialläsesalen. 

Mikrofilmade dagstidningar

Mikrofilmade dagstidningar läser du i vår källare. Där är öppet när biblioteket är öppet och du behöver inte beställa mikrofilm i förväg.

Se förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på UB (PDF, 339 kB, ny flik)

Instruktioner finns i anslutning till mikrofilmsläsarna. Om du behöver hjälp, ring dagstidningssupporten på 046–222 14 80. Supporten har öppet vardagar 10–12 och 13–15.

Vi har digitala mikrofilmskannrar. Med hjälp av dem kan du skriva ut och spara artiklar på ett USB-minne.

Sök svenska dagstidningar och boka tidningsdatorn

Söktjänsten Svenska dagstidningar är tillgänglig för alla att söka i. Du kan läsa artiklar äldre än 115 år.

Sök och läs svenska dagstidningar äldre än 115 år 

Nyare artiklar är upphovsrättsskyddade, men du kan läsa dem på vår tidningsdator i källaren. Du behöver boka tid för att använda tidningsdatorn och kan max boka två timmar per dag.

Boka tid på tidningsdatorn

Du behöver ett konto för att använda skannrar och tidningsdator

Använd ditt studentkonto eller Lucatkonto för att logga in och använda skannrar och tidningsdator. Är du inte student eller anställd vid Lunds universitet behöver du ett besökskonto och lånekort. 

Besökskonto och lånekort får du i informationsdisken på entréplan. Observera att det kan ta en halvtimme för att aktivera ett besökskonto. 

Läs mer om besökskonto och hur du betalar utskrifter 

Tidningar i original

Du kan beställa tidningar i original från vår depå. Du läser dem i Specialläsesalen. Tidningarna är tillgängliga onsdagar om du beställer senast måndag samma vecka. 

Vi hämtar inte fram tidningar i original om de finns digitalt eller på mikrofilm. Men vi gör undantag om du behöver få originalet digitaliserat för publicering. Det kan också hända att vissa tidningslägg är så sköra att vi inte kan plocka fram dem.

Beställ dagstidningar genom vårt beställningsformulär

Observera att du behöver boka plats i Specialläsesalen.

Boka läsplats i Specialläsesalen

Fler svenskspråkiga digitaliserade dagstidningar

Swedish American Newspapers innehåller svenskamerikanska dagstidningar utgivna under åren 1859–2007.

Sök i Swedish American Newspapers

Svenskspråkiga dagstidningar som publicerats i Finland kan du hitta i finska Nationalbibliotekets digitala samlingar. Digitaliseringen pågår och är ännu inte komplett.

Sök i finska Nationalbibliotekets digitala samlingar

Dagstidningssupport

Måndag–fredag:
10−12 och 13−15

Telefon: 046−222 14 80

Människor i badkläder och med solparasoll. Illustration.

Sommarstängt 10–23 juli

Dagstidningssupporten är stängd och vi plockar inte fram beställningar 10–23 juli.