Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hos oss kan du läsa dagstidningar på mikrofilm och tidningsdator. Mikrofilm och tidningsdator finns i vår källare. Du kan också beställa tidningar i original från vår depå och läsa dem i Specialläsesalen. 

Mikrofilmade dagstidningar

Mikrofilmade dagstidningar läser du i vår källare. Den är öppen när biblioteket är öppet och du behöver inte beställa mikrofilm i förväg.

Instruktioner finns i anslutning till läsarna. Om du behöver hjälp, ring dagstidningssupporten på 046–222 14 80. Supporten har öppet vardagar kl 13–15.

Se förteckning över mikrofilmade svenska dagstidningar på UB (PDF, 310 kB, ny flik)

Du kan skriva ut eller spara artiklar på ett USB-minne med hjälp av våra två digitala mikrofilmskannrar. Du behöver en datorinloggning som kan ta 1530 minuter att aktivera, om du inte tillhör Lunds universitet.

Sök svenska dagstidningar och boka tidningsdatorn

Söktjänsten Svenska dagstidningar är tillgänglig för alla att söka i.

Sök och läs svenska dagstidningar äldre än 115 år 

Nyare artiklar är upphovsrättsskyddade. Dem kan du läsa på vår tidningsdator i källaren. Du behöver boka plats och kan max boka 2 timmar/dag.

Du behöver en datorinloggning för att kunna söka och läsa artiklar på tidningsdatorn. Det kan ta 1530 minuter att aktivera kontot. Kom gärna en halvtimme innan din bokning börjar.

Boka tid på tidningsdatorn

Tidningar i original

Du kan beställa tidningar i original från vår depå. Du läser dem i Specialläsesalen. Tidningarna är tillgängliga onsdagar efter kl 12 om du beställer senast måndag samma vecka. 

Vi hämtar inte fram tidningar i original om de finns digitalt eller på mikrofilm. Men vi gör undantag om du behöver få originalet digitaliserat för publicering. Det kan också hända att vissa tidningslägg är så sköra att vi inte kan plocka fram dem.

Beställ dagstidningar genom vårt beställningsformulär

Observera att du behöver boka plats i Specialläsesalen.

Boka läsplats i Specialläsesalen

Fler svenskspråkiga digitaliserade dagstidningar

Swedish American Newspapers innehåller svenskamerikanska dagstidningar utgivna under åren 1859–2007.

Sök i Swedish American Newspaper

Svenskspråkiga dagstidningar som publicerats i Finland kan du hitta i finska Nationalbibliotekets digitala samlingar. Digitaliseringen pågår och är ännu inte komplett.

Sök i finska Nationalbibliotekets digitala samlingar