Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vardagstryck

Vardagstryck är i grova drag reklam- och informationsmaterial. Materialet speglar samhället och vardagen i den tid som det är skapat, och är därför ett viktigt källmaterial för forskningen.

Vardagstrycket utgör en stor del av våra samlingar, eftersom vardagstrycket är det material som det trycks mest av i Sverige. 

Vardagstryck är material från företag, institutioner, organisationer och föreningar som till exempel affischer, almanackor, annonsblad, broschyrer, föreningstryck, företagstryck, församlingsblad, kartor, kommunaltryck, skolkataloger, tidtabeller och årsredovisningar.

Så beställer du vardagstryck

Vardagstryck beställer du via vårt beställningsformulär. Beskriv vad det är du söker i beställningsformuläret. Vi kontaktar dig så snart vi har hanterat din beställning, normalt inom en vecka.

Beställ vardagstryck genom vårt beställningsformulär

Materialet läser du i Specialläsesalen. Du behöver ha lånekort för att få läsa materialet. 

Skaffa lånekort

Boka gärna plats i Specialläsesalen. Du är välkommen utan bokning, i mån av ledig plats.

Boka plats i Specialläsesalen

Läs mer om vardagstryck

I en av våra utställningar på Universitetsbiblioteket lyfte vi fram olika slags vardagstryck. Vill du veta mer så är utställningskatalogen en bra ingång till vardagstryck.

Se exempel på vardagstryck i utställningskatalogen (PDF, 5 MB, ny flik)

Kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se (info[at]ub[dot]lu[dot]se)