Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Parallellpublicering

Parallellpublicering, även kallad grön open access, är ett sätt att ge fri tillgång till en publicerad eller antagen forskningspublikation, och innebär att en fulltextversion av publikationen laddas upp i ett institutionellt eller annat öppet arkiv.

Parallellpublicering innebär att en kopia av ett publicerat verk laddas upp i fulltext i ett öppet arkiv. Fulltextpublicering av den granskade, accepterade versionen av en artikel uppfyller de flesta forskningsfinansiärers krav på att göra forskningsresultat öppet tillgängliga. Ett bra skäl till den här typen av publicering är att tillgängligheten ökar och fler kan ta del av forskningsresultat, även innehåll som annars ligger bakom betalvägg.

Kontrollera förlagets villkor innan du parallellpublicerar din artikel. Vissa förlag kan exempelvis kräva en tidsfördröjning (embargo) innan versionen får tillgängliggöras. Det är också vanligt att endast den så kallade postprint-versionen får användas, d.v.s. den kvalitetsgranskade (peer review) artikeln innan den gått igenom förlagets sättning, layout och paginering.

För att reda på vad som gäller för att parallellpublicera din artikel kan du söka upp tidskriften i databasen Sherpa Romeo. Där finns information om villkoren för många tidskrifter och förlag. Hittar du inte tidskriften i databasen finns ofta informationen på förlagets webbplats.

Sök efter tidskrifter och förlag i Sherpa Romeo

Sök efter forskningsfinansiärers open access-riktlinjer i Sherpa Juliet

Om tidskriften inte tillåter parallellpublicering eller om det är oklart, skriv till förlaget och be om tillåtelse. Förslag på brev finns på vår sida om upphovsrätt.

Parallellpublicera i LUCRIS

Som forskningsverksam vid Lunds universitet kan du använda LUCRIS för att parallellpublicera din artikel, genom att ladda upp en fulltextkopia av ditt artikelmanus om det tillåts enligt förlagets villkor.

I samband med att du registrerar din publikation i LUCRIS laddar du upp den version som tillåts enligt förlagets villkor som en PDF-fil under ”Elektronisk version(er) av detta arbete”. Ange vilken version av artikeln som avses under ”Dokumentversion”.

Om förlaget endast tillåter tidsfördröjd parallellpublicering måste du välja ”Embargo” under ”Öppen tillgång till fil”. Ange då även de datum under vilka embargoperioden gäller.

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller öppen tillgång kontakta ditt fakultetsbibliotek eller

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se