Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förlagsavtal och rabatter

Genom att LU ingår i flera förlagsavtal kan forskare publicera med öppen tillgång i prenumerationsbaserade- och öppet tillgängliga tidskrifter till bättre villkor och ofta med rabatt. På denna sida kan du läsa om hur du som forskare vid LU kan ta del av avtalen.

Förlagsavtal för publicering med öppen tillgång

Genom olika avtal med förlag kan forskare vid Lunds universitet ta del av rabatter och subventionerade författaravgifter för att publicera open access i hybridtidskrifter och öppet tillgängliga tidskrifter. Hybridtidskrifter kallas de tidskrifter som finansieras av både prenumerationsavgifter och författaravgifter. Om en öppet tillgänglig tidskrift inte ingår i något avtal, går det att få separat finansiellt stöd för publiceringen.

Avtalen täcker författaravgifter men inte extrakostnader för sidor och färgbilder.

Villkor för att ta del av avtalen

  • Corresponding author måste vara knuten till Lunds universitet och ange affilieringen i artikeln.
  • Ange din affiliering till Lunds universitet i artikeln och, om möjligt, i förlagets manushanteringssystem.
  • Använd universitets e-post (som slutar på ”lu.se” eller ”lth.se”) när du skickar in ditt manuskript. Det underlättar identifieringen av författare knutna till LU och vilka artiklar som ska ingå i avtalen.

Kostnader för att publicera med öppen tillgång vid Lunds universitet

Vid publicering med öppen tillgång betalas hela beloppet, för publiceringsavgift eller BPC, inititalt av Universitetsbiblioteket. Delar av kostnaderna för publiceringar (inom avtalen, de som bekostas av det extra publiceringsstödet eller bokfonden) fördelas och faktureras senare ut till fakulteterna. Detta kan innebära att forskaren i efterhand får bekosta en del av publiceringen beroende på hur din fakultet väljer att hantera kostnaderna.

Fördelningsmodellen för Lunds universitets publiceringskostnader beslutades av rektor 2022.

Läs hela rektorsbeslutet (pdf)

Öppet tillgängliga tidskrifter som inte ingår i ett avtal

Det går att ansöka om finansiering av APC för öppet tillgängliga tidskrifter som inte ingår i något avtal. Hela beloppet för APC betalas då inititalt av Universitetsbiblioteket. Delar av kostnaden för publiceringarna fördelas i efterhand och faktureras ut till fakulteterna. Detta kan innebära att forskaren i efterhand får bekosta en del av publiceringsavgiften beroende på hur din fakultet väljer att hantera kostnaderna.

Stöd till publiceringsavgift i öppet tillgängliga tidskrifter utanför avtalen

Andra medlemskap och rabatter

Lunds universitets forskare kan ibland även få rabatt på APC-kostnaden i tidskrifter som inte ingår i något avtal:

  • Om tidskriften publiceras av ett sällskap som du är medlem i, till exempel BPS, APS.
  • Om Lunds universitet prenumererar på tidskriften.

Kontrollera detta direkt med tidskriften eller skicka en fråga till oss: publicera [at] lub [dot] lu [dot] se (publicera[at]lub[dot]lu[dot]se)

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller öppen tillgång kontakta ditt fakultetsbibliotek eller

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se