Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stöd till publiceringsavgifter

Lunds universitets APC-fond
Många OA-tidskrifter finansieras av publiceringsavgifter, så kallade Article Processing Charges (APC). Som forskare vid Lunds universitet kan du söka pengar för publicering i OA-tidskrifter ur universitetets centrala APC-fond. Beviljat stöd täcker 50 procent av den fakturerade kostnaden och tidskriften måste leva upp till vissa grundläggande kvalitetskrav för att du ska kunna få stöd.

Ny tillfällig APC finansiering

Lunds universitet kommer att täcka 100% av APC om artikeln är publicerad och vi får fakturan innan det extra anslaget är slut. Vi räknar med att det kommer räcka även en bit in på 2020. 
När den tillfälliga fonden är slut täcker fonden 50%. För att försäkra dig om att fonden eller den extra fonden täcker din APC, ansök alltid genom att använda ansökningsformuläret.


LU:s APC-fond hanteras av Universitetsbiblioteket och omfattar i dagsläget 1,25 miljoner kronor per år. Publiceringsstödet delas ut enligt principen först till kvarn och täcker 50 procent av den kostnad som faktureras LU. Notera att i de fall publiceringen sker i samarbete med andra lärosäten täcker fonden endast 50 procent av LU:s kostnad och inte 50 procent av den totala kostnaden.

Ett avtal med Springer Nature har tillkommit, så det behövs ingen ansökan för publicering i open access tidskrifter från följande förlagsetiketter: BioMed Central, Springer Open, NatureResearch och Palgrave Mcmillan.
Läs mer om vilka tidskrifter som ingår och avtalet Springer Nature Fully Open Access.

Villkor för beviljad ansökan

Följande villkor måste vara uppfyllda för att vi ska kunna bevilja din ansökan:

För dig som söker medel

 • Du som corresponding author måste vara anställd vid LU och finnas i LUCAT och ha finansiering från LU.
 • Du som corresponding author måste ha ett kostnadsställe vid LU som UB kan dela fakturan med.
 • Eftersom fakturan delas direkt i LUPIN behöver vi namn på någon som har behörighet att godkänna fakturor.
 • Vi kan inte debitera konton utanför LU:s ekonomisystem.
 • Du som corresponding author måste ange LU som affiliering i artikeln.

Tidskriften du vill publicera i

 • Tidskriften ska uppfylla vissa grundläggande kvalitetskrav. Generellt ska ett förlag uppfylla Open Access Scholarly Publishers Associations (OASPA) "Code of Conduct" för att fonden ska bidra till publiceringsavgiften. Läs mer om OASPA:s "Code of Conduct".
 • Tidskriften ska vara en ren OA-tidskrift. Vi beviljar inte stöd för publicering i så kallade hybridtidskrifter, prenumerationstidskrifter med möjlighet att göra enstaka artiklar fritt tillgängliga mot en extra avgift, eller publicering i tidskrifter med fördröjd OA. Förutom tidskriftens egen webbplats kan du söka i Directory of Open Access Journals (DOAJ) för att se om tidskriften är OA. Sök i DOAJ.

Fonden stödjer inte publicering i hybridtidskrifter

De huvudsakliga orsakerna till att avgifter för publicering i hybridtidskrifter inte finansieras av APC-fonden är:

 • Den genomsnittliga avgiften för publicering i en hybridtidskrift är nästan dubbelt så dyr som den genomsnittliga avgiften för publicering i en ren OA-tidskrift.
 • Få förlag har en tydlig korrelation mellan priset på en prenumeration och antalet artiklar som finansieras med en APC, vilket leder till problemet med s.k. double-dipping. Det vill säga, att prenumerationspriset bör sjunka när antalet APC-finansierade artiklar i tidskriften ökar. Det förhållandet börjar förbättras, men är ändå det främsta skälet till att de flesta APC-fonder inte ger stöd för publicering i hybridtidskrifter. Kort sagt, vi försöker göra så mycket som möjligt för att stödja en övergång till open access med den begränsade mängden resurser vi har.
 • Publicering i hybridtidskrifter täcks in väl av de nationella läs- och publiceringsavtal som Lunds universitet deltar i.

Ansök så här

 1. När du bestämt dig för vilken tidskrift du ska skicka artikeln till, fyll i APC-fondens ansökningsformulär, som skickas till UB.
 2. UB återkommer med svar om din ansökan blivit beviljad eller inte. Vid beviljande skickar vi också ytterligare instruktioner för hantering av fakturan. För att vara säker på om det finns pengar kvar i fonden för att stödja din publicering, skicka in din ansökan när artikeln submittas. Då reserverar fonden 50% av kostnaden för din artikel som betalas ut även om nya ansökningar inte längre kan beviljas.
 3. När artikeln blivit accepterad och fakturerad delas kostnaden 50/50 och UB skickar fakturan vidare till angiven LUPIN-mottagare för kontering av din del av kostnaden.
Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata eller open access kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se

Har du frågor kring LUCRIS kontakta:

servicedesk [at] lu [dot] se

Parallellpublicering

De flesta finansiärer tillåter parallellpublicering som ett alternativ till direkt OA-publicering. Läs mer om parallellpublicering av artiklar i prenumerationsbaserade tidskrifter här.