Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elsevier

Läs- och publiceringsavtal

Forskare vid Lunds universitet kan använda olika avtal för att publicera open access. Avtalen ger författaren lägre APC-kostnad och förenklad hantering av administrativa processer. Läs mer om villkoren för avtalet här.

Om avtalet

Avtalet ger open access-publicering till förhandlade villkor i ett stort antal tidskrifter knutna till Elsevier. Både hybridtidskrifter och öppet tillgängliga tidskrifter ingår.

De artikeltyper som ingår i avtalet är: Data in brief, Full-length article, Insights, Micro-article, Original software publication, Protocols, Review article, Short communication, Short review, Video Article.

Corresponding author måste vara knuten till Lunds universitet i artikeln.

Författaren kan välja mellan olika Creative Commons-licenser

Information om Creative Commons-licenser på Kungliga bibliotekets webbplats

Andra avgifter som har att göra med den tryckta tidskriften, t.ex. page charges eller color charges, omfattas inte av avtalet.

Arbetsflöde för författare

Var tydlig med affilieringen till Lunds universitet och använd din LU / LTH e-post när du skickar in manuskript och vid kontakt med förlaget.
Om artikeln accepteras får corresponding author en länk till Elseviers plattform via e-post. Där anger författaren sin affiliering (Lunds universitet) och kan även lägga till andra uppgifter. Under "Publishing Options" är "Gold Open Access" utan kostnad det enda alternativet. Slutligen kan en CC-licens väljas.
 
Uppgifterna som angivits går sedan vidare till universitetsbiblioteket som verifierar att artikeln tillhör en forskare knuten till Lunds universitet. Därefter publiceras artikeln open access.

Beskrivning av arbetsflödet för corresponding author i förlagets system för manushantering (PDF, nytt fönster)

Publiceringskostnader vid Lunds universitet

Delar av kostnader för publicering, både inom avtalen och som bekostas med det extra publiceringsstödet, faktureras senare till fakulteterna. Beroende på hur din fakultet väljer att hantera kostnaderna kan författaren få betala en del av publiceringsavgiften i ett senare skede.

Läs mer om kostnader för publicering vid Lunds universitet

Kontakt

För frågor om avtalet eller om open access-publicering, kontakta

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se (publicera[at]lub[dot]lu[dot]se)