Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elsevier

Läs- och publiceringsavtal

Forskare vid Lunds universitet kan använda olika avtal för öppet tillgänglig publicering. Avtalen ger författaren lägre publiceringskostnad och förenklad hantering av administrativa processer. Läs mer om villkoren för avtalet här.

Om avtalet

Avtalet ger öppet tillgänglig publicering till förhandlade villkor i ett stort antal tidskrifter från Elsevier och Cell Press. Både öppet tillgängliga tidskrifter och hybridtidskrifter ingår i avtalet. 

Avtalet omfattar följande artikeltyper: Data in brief, Full-length article, Insights, Micro-article, Original software publication, Protocols, Review article, Short communication, Short review, Video Article. 

Alla artiklar publiceras med en CC BY-licens som standard, men det är även möjligt att välja andra licenser. 

Korresponderande författares affiliering till Lunds universitet måste framgå i den publicerade artikeln. 

Eventuella kringkostnader, exempelvis kostnader för färgbilder, ingår inte.

Arbetsflöde för författare

För att underlätta för förlaget att kunna identifiera forskare från organisationer som ingår i avtalet är det viktigt att du gör följande:

  • Ange din affiliering till Lunds universitet i artikeln och, om möjligt, i förlagets manushanteringssystem.
  • Använd universitets e-post (som slutar på ”lu.se” eller ”lth.se”) när du skickar in ditt manuskript.

Se förlagets egna instruktioner för mer detaljerad information.

Publiceringskostnader vid Lunds universitet

Delar av kostnader för publicering, både inom avtalen och som bekostas med det extra publiceringsstödet, faktureras senare till fakulteterna. Beroende på hur din fakultet väljer att hantera kostnaderna kan författaren få betala en del av publiceringsavgiften i ett senare skede.

Läs mer om kostnader för publicering vid Lunds universitet

Kontakt

För frågor om avtalet eller om open access-publicering, kontakta

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se (publicera[at]lub[dot]lu[dot]se)