Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Handskrifter och arkiv

Vi har stora samlingar av handskrifter och arkiv. De flesta är sökbara på webben. En del specialsamlingar kan du bara söka i kataloger och förteckningar som finns i vår specialläsesal.

Alvin är en söktjänst för kulturarvsmaterial som handskrifter, personarkiv, bilder, kartor och äldre tryck. Universitetsbiblioteket arbetar kontinuerligt med att överföra våra äldre kortkataloger till Alvin.

Sök i Alvin 

Handskriftskatalogen är Universitetsbibliotekets äldre kortkatalog över handskrifter och arkiv (-1985). I Handskriftskatalogen finns också en brevkatalog.

Sök i Handskriftskatalogen

Enskilda arkiv (personarkiv, släktarkiv och arkiv efter föreningar och sällskap) på Universitetsbiblioteket är registrerade i Alvin. Om det finns detaljerade arkivförteckningar ligger dessa som bilaga i respektive post.

Sök enskilda arkiv i Alvin 

Så här beställer du handskrifter och arkiv

Du beställer fram handskrifter och arkiv i förväg och läser dem i Specialläsesalen.

Regler för Specialläsesalen

Boka gärna plats i Specialläsesalen. Du är välkommen utan bokning, i mån av ledig plats.

Boka plats i Specialläsesalen

Mejla din beställning till handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se.

Materialet blir tillgängligt efter kl 12 följande vardag.

Kontakt

Mejl: handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se (handskrift[at]ub[dot]lu[dot]se)