Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Handskrifter och arkiv

Vi har stora samlingar av handskrifter och arkiv. De flesta är sökbara på webben. En del specialsamlingar kan du bara söka i kataloger och förteckningar som finns i vår specialläsesal.

  • ALVIN – Söktjänst för kulturarvsmaterial (handskrifter, personarkiv, bilder, kartor och äldre tryck) vid bland annat universitetsbiblioteken i Lund, Uppsala och Göteborg. Vi arbetar kontinuerligt med att överföra våra äldre kortkataloger till ALVIN.
  • Handskriftskatalogen – Universitetsbibliotekets äldre kortkatalog över handskrifter och arkiv (-1985). Här finns också en brevkatalog.
  • Enskilda arkiv på UB – Våra personarkiv, släktarkiv och arkiv efter föreningar och sällskap är registrerade i ALVIN. I de fall det finns detaljerade arkivförteckningar återfinns dessa som bilaga i respektive post.

Så här beställer du handskrifter och arkiv

Du beställer fram handskrifter och arkiv i förväg och läser dem i Specialläsesalen.

Regler för Specialläsesalen

Vi tar endast emot bokade besök i Specialläsesalen.

Boka läsplats i Specialläsesalen

Mejla din beställning till handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se.

Materialet blir tillgängligt efter kl 12 följande vardag.