Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utställningar

Vi ordnar utställningar med olika teman i bibliotekets foajé och utanför Tegnérsalen. Målet med utställningarna är att visa på bredden i samlingarna och vårt unika kulturarv. Du kan också alltid besöka vår webbutställning. 

För närvarande har vi utställningar både i foajén och utanför Tegnérsalen.

Utställning i foajén

Vi har en utställning om författaren Frank Heller i foajén. 

Utställning utanför Tegnérsalen

Vi har en utställning utanför Tegnérsalen om Anna Bugge Wicksell (1862–1928) – jurist, politiker, diplomat och feminist. Anna var den första kvinnan som tog juristexamen i Lund i början av nittonhundratalet.

Anna engagerade sig tidigt för kvinnans ställning och var en av initiativtagarna till Norsk Kvinnesaksforening. Hon var även fredsaktivist, medgrundare till Svenska fredsföreningen och tog initiativ till Lunds fredsförening.

I tjugoårsåldern ingick Anna ett så kallat samvetsäktenskap med den radikale fritänkaren och nationalekonomen Knut Wicksell. De vägrade gifta sig eftersom mannen då blev kvinnans förmyndare. Beslutet var oerhört kontroversiellt och ledde till konflikter med både vänner och familj.

Sepiafärgat fotografi av Anna Bugge Wicksell. Fotografi Lina Jonns fotoateljé, förmodligen tidigt nittonhundratal.

Utställning om Anna Bugge Wicksell

Juristen, politikern, diplomaten och feministen Anna Bugge Wicksell (1862–1928). Fotografi Lina Jonns fotoateljé.

Webbutställning

I webbutställningen uppmärksammar vi fem egensinniga och starka kvinnor – Victoria Benedictsson, Lina Jonn, Majken Johansson, Britt G. Hallqvist och Vivi Täckholm. Alla satte de avtryck i sin tid och alla efterlämnade de rika arkiv som forskare världen över använder. 

Besök webbutställningen Fem kvinnor i Universitetsbibliotekets arkiv

Handskriven text ur en av Victoria Benedictssons dagböcker. Arkivmaterial på Universitetsbiblioteket. Foto.
Text ur en av Victoria Benedictssons dagböcker.

Kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se