Utställningar
Vi ordnar utställningar med olika teman i bibliotekets foajé och utanför Tegnérsalen. Målet med utställningarna är att visa på bredden i samlingarna och vårt unika kulturarv. Du kan också alltid besöka våra digitala utställningar.
För närvarande har vi utställningar i foajén, utanför Tegnérsalen, på våning tre och digitalt.
Utställningarna hänger till och med 15 december
Vi ta ned våra utställningarna efter den 15 december. Så passa på att se utställningarna innan vi plockar ned dem:
Utställning i foajén
I foajén visar vi en utställning med porträtt tagna av fotografen Per Bagge (1866–1936). Per Bagge är kanske mest känd för sina fotografier av byggnader och gator i Lund, men han var också en framgångsrik porträttfotograf.
Per Bagge drev sin fotoateljé på Bantorget i Lund och tog över trettiotusen porträttbilder. Bilderna finns bevarade på glasplåtar i Universitetsbibliotekets samlingar. Du kan också se hans bilder digitalt i kulturarvsplattformen Alvin.

Lundensare från förr – guldkorn från Baggesamlingen
Bilden har fått titeln "I pappas trygga famn" och visar Daniel (1874–1941) och Carl Fehrman (1915–2010). Daniel var docent i kyrkohistoria och lille tvåårige Carl blev känd litteraturhistoriker när han växte upp.
Upplev utställningen på plats och lär känna saluhallens drottning Amalia Borglin, den känsliga unga mannen Sten Broman, den skäggige skämtaren Sigurd Agrell och många fler lundensare från förr.
Utställning utanför Tegnérsalen
Vi har en utställning utanför Tegnérsalen om Solidarność – Solidaritetsrörelsen.

Solidarność – Solidaritetsrörelsen
Universitetsbiblioteket uppmärksammar den polska fackföreningen och folkliga motståndsrörelsen Solidarność (Solidaritet). Utställningen bygger på Solidaritets svenska stödkommittés arkiv, som Universitetsbiblioteket förvaltar.
Utställning på våning tre
På våning tre visar vi en utställning med kartor ur våra samlingar.
Universitetsbibliotekets kartsamling innehåller hundratusentals individuella objekt. Nu visar vi några av de mest udda kartorna i samlingen. Det kan vara udda format, riktigt sällsynta, väldigt gamla eller bara helt och hållet konstiga kartor.
Kartorna är digitaliserade och finns i kulturarvsplattformen Alvin.

Spännande nedslag i UB:s kartsamling
Denna femtonhundratals karta visar Nordatlanten med sjömonster, fartyg och den mystiska ön Frisland, som inte existerar. Kolla in ön söder om Island, komplett med städer och allt!
På kartor över Nordatlanten från denna tid finns ofta ön Frisland inritad. I takt med att utforskare kartlade vattnen i dessa trakter kunde ön avfärdas som en myt, trots det dyker den ibland upp på kartor utgivna långt senare.
Kartan är digitaliserad och finns fri att ladda ned från Alvin. Vi säljer också en poster av kartan för 75 kronor i informationsdisken.
Digitala utställningar
Vi har två digitala utställningar tillgängliga när det passar dig.

Domkyrkan under tio sekler
Vi firar att Lunds domkyrka fyller niohundra år 2023 med en digital utställning. Se material från varje sekel som domkyrkan funnits.
Ta chansen att se Knut den heliges gåvobrev, anteckningar från elvahundratalet om altarinvigningen, Winstrups bön när Skåne blev svenskt och målningar av domkyrkan från sjutton- och artonhundratalet.

Fem kvinnor i Universitetsbibliotekets arkiv
I den digitala utställningen uppmärksammar vi fem egensinniga och starka kvinnor: Victoria Benedictsson, Lina Jonn, Majken Johansson, Britt G. Hallqvist och Vivi Täckholm. Alla satte de avtryck i sin tid och alla efterlämnade de rika arkiv som du kan ta del av.
Kontakt
info [at] ub [dot] lu [dot] se