Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare utställningar

På denna sida samlar vi information om tidigare utställningar. Till en del utställningar har vi utställningskataloger kvar, som vi gärna delar ut. Fråga i informationsdisken eller mejla oss så meddelar vi dig om du kan komma och hämta en utställningskatalog.

Frank Heller var Sveriges mest framgångsrike underhållningsförfattare under första halvan av nittonhundratalet. Han skrev drygt femtio böcker – de flesta i äventyrsgenren –  och hans livshistoria är lika spännande som hans böcker.

I utställningen fick du följa Frank Hellers livsöde – från studenttid i Lund, via banksvindlerier och hasardspel, till författarframgångar och ständiga resor i och utanför Europa. Och naturligtvis var alla hans böcker med.

Utställningen gjordes i samarbete med utställningskurator Petter Lawenius.

Gunnar Serner alias Frank Heller

Gunnar Serner (1886–1947) skrev under pseudonym Frank Heller många framgångsrika böcker i äventyrsgenren. Böckerna trycktes flera gånger i nya upplagor och översattes till sexton språk.

Dr Serner och Mr Heller

Gunnar Serner var också akademiskt underbarn, banksvindlare och kosmopolit. 1910 blev han Sveriges yngste filosofie doktor, men bara två år senare flydde han landet efter att ha svindlat två banker. Förvandlingen från Dr Serner till Mr Heller påbörjades.

Författarens liv är lika spännande som hans berättelser. Inspiration till miljöer och persongallerier hämtade han många gånger ur egna erfarenheter.

Man på åsna under palmer. Fotograf är troligtvis författarens fru Annie Serner.
Jag på min pegas i oasens utkant. Gunnar Serner alias Frank Heller i Tozeur, Tunisien 1923.

Känd för böckerna om Filip Collin alias professor Pelotard

Frank Heller blev mest känd för böckerna om den smått självbiografiske svindlaren och äventyraren Filip Collin, alias professor Pelotard. I Frank Hellers skrönor och berättelser löper hans hjältars öden parallellt med hans egen livshistoria. Både romanerna och hans livshistoria är fyllda av märkliga öden och sällsamma äventyr.

Bokbandsutställningen omfattade två delar – Bunden uti Lund och Nobelband 2018–2020 – och genomfördes i samarbete med Bokhistoriska sällskapet och Bokbindarmästareföreningen.

Bunden uti Lund

Bunden uti Lund var en jurybedömd bokbandsutställning av Björn Dals bok med samma namn – Bunden uti Lund. Boken handlar om Berggrenska bokbinderiet i Lund, som var ett av de bokbinderier som Universitetsbiblioteket anlitade innan vi fick ett eget bokbinderi i huset.

Utställningen arrangerades av Bokhistoriska sällskapet, som bjudit in bokbindare att göra sina egna tolkningar av Björn Dals bok. 

Johanna Röjgård fick Bokhistoriska sällskapets pris för sitt band när utställningen premiärvisades i oktober 2021. Annika Baudry och Lotta Löwgren fick hedersomnämnande. 

Juryn bestod av Björn Dal, Marianne Lund Petersen, Lars Reveman och Sten Malcolm Rosenlund. Kristina Enhörning och Lars Reveman var projektledare.

Nobelband 2018–2020

I Nobelband tolkade handbokbindare nobelpristagare i litteratur: Olga Tokarczuk (Polen, 2018), Peter Handke (Österrike, 2019) och Louise Glück (USA, 2020).

Nobelbandsutställningen 2018–2020 var den elfte i ordningen och den första att visas utanför Stockholm. Idén bakom Nobelbandsutställningen är att ge bokbindare en möjlighet att arbeta med aktuella utgivningar.

Utställningen var ett samarbete med Nobelmuséet, Svenska Bokbinderiföreningen och Bokbindarmästareföreningen.

Handbunden bok i svart läder med inslag av rött, gult och guld på framsidan och med gult läder på baksidan med inslag av orange, rött och svart. Fotografi.
Från Nobelband 2018–2020: Handbokbindare har tolkat litteraturpristagaren Olga Tokarczuks bok Löparna.

Invigningen av utställningen

Överbibliotekarie Håkan Carlsson och bokbindarmästare (och mottagare av Bokhistoriska sällskapets pris 2021) Johanna Röjgård invigde utställningen den 12 november 2021.

Kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se