Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det nationella bibliotekssamarbetet digitaliserar 1800-talstidskrifter

Omslag Tidskrift för bildande konst och konstindustri, 1875. Utgivare Fritzes bokhandel. Se Libris https://libris.kb.se/bib/1464910.

Digitaliseringen har kommit igång inom det nationella samarbetet för digitalisering av det svenska trycket (DST). Ett tjugotal tidskrifter från mitten av artonhundratalet med titlar inom flera ämnen – allt ifrån litteratur, mode och politik till typografi och spiritism – är nu digitaliserade till nytta för forskare och allmänhet.

Samarbetsprojektet mellan Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå har påbörjat en satsning för att digitalisera tidskrifter från mitten av artonhundratalet.

Det finns ett brett forskningsintresse för materialet och genom att digitalisera material som annars riskerar att brytas ned hjälper projektet till att bevara vårt kulturarv. Trämassepappret från mitten av artonhundratalet är ofta skört. Genom att digitalt tillgängliggöra tidskrifterna kan vi undvika att de förstörs vid fysisk hantering.

Läs hela artikeln "Svenska 1800-talstidskrifter digitaliseras inom nationellt samarbete" på Kungliga bibliotekets webbplats

Omslag Tidskrift för bildande konst och konstindustri, 1875. Utgivare Fritzes bokhandel. Se Libris https://libris.kb.se/bib/1464910.
En av de digitaliserade tidskrifterna är Tidskrift för bildande konst och konstindustri 1875–1876. Tidskriften finns nu tillgänglig i Libris.

Relaterade artiklar

Skrolla ner för att läsa fler artiklar om digitaliseringen av det svenska trycket.

Kontakt

Håkan Carlsson

Överbibliotekarie
Telefon: +46 46 222 82 22
Mobil: +46 70 981 78 83
E-post: hakan [dot] carlsson [at] ub [dot] lu [dot] se