Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Information till studenter och medarbetare angående coronaviruset finns på Medarbetarwebben!

- Klicka här för att dölja meddelandetInformationtillstudenterochmedarbetareangåendecoronavirusetfinnspåMedarbetarwebben!

Du är här

600 år av svenskt tryck ska digitaliseras

Första steget för att göra hela det svenska trycket från 1400-talet fram till idag digitalt tillgängligt är taget! Universitetsbiblioteket i Lund har tillsammans med Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Göteborg, Stockholm, Umeå och Uppsala kommit överens om att med gemensamma insatser digitalisera och tillgängliggöra det samlade svenska trycket.

Digitalisering på Universitetsbiblioteket
Målet med avsiktsförklaringen är att göra hela den nationella tryckproduktionen från 1400-talet fram till idag digitalt tillgänglig. Fotograf: Johan Bävman

Riksbibliotekarien, biträdande riksbibliotekarien och överbibliotekarierna vid Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala universitet har undertecknat en avsiktsförklaring om att digitalisera vårt gemensamma kulturarv. Så mycket svenskt tryck som möjligt ska bli tillgängligt enkelt och helt fritt. 

Arbetet är mycket omfattande och kommer att ta lång tid. Det svenska trycket är idag svårtillgängligt och delvis splittrat. Genom digitaliseringen kommer nya resurser blir tillgängliga för forskningen och tillgången till oförvanskad information kommer att öka.

Genom samarbetet mellan de sex samlingstunga biblioteken tas ett betydelsefullt steg för att uppnå den grad av nationell digitalisering som redan finns i andra länder.

Avsiktsförklaringen är en formell startpunkt för arbetet. 

Läs mer om avsiktsförklaringen i pressmeddelandet på Kungliga bibliotekets webbplats

Mer information

Eva Nylander

Tf överbibliotekarie
+46 46 222 91 70
+46 72 545 67 67
eva [dot] nylander [at] ub [dot] lu [dot] se

 

Senaste nyheter

2020-04-03

Coronakrisen påverkar vår service till dig

Coronakrisen påverkar vår service till dig
2020-01-28

600 år av svenskt tryck ska digitaliseras

600 år av svenskt tryck ska digitaliseras
2019-11-28

Hämta själv böcker i Öppen Samling

Hämta själv böcker i Öppen Samling
2019-11-28

Nu går vi över till RFID

Nu går vi över till RFID
2019-04-03

Vi ställer ut under Hållbarhetsveckan 8−13 april

Vi ställer ut under Hållbarhetsveckan 8−13 april