Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elsevier

Läs- och publiceringsavtal
Tidskriftsavtalet med Elsevier är ett läs- och publiceringsavtal som ger rätt att utan kostnad publicera med öppen tillgång i ett antal titlar i ScienceDirect Freedom Collection, i tidskrifter från lärda sällskap och i ett antal titlar från Cell Press.

Om avtalet

Forskare vid Lunds universitet kan publicera sig open access utan kostnad i de tidskrifter som ingår i Freedom Collection inklusive vissa tidskrifter från lärda sällskap. I avtalet ingår även publicering i vissa tidskrifter från Cell Press. Avgifter som har att göra med den tryckta tidskriften, t.ex. page charges eller color charges, omfattas inte av avtalet.

Publicering inom avtalet gäller artiklar som skickats in från och med 1 januari 2020.

Tidskrifter som ingår

Avtalet med Elsevier har en publiceringsdel och en läsdel, tillgången till de olika delarna skiljer sig ibland åt och listorna nedan gäller bara de delar som ger rätt till fri publicering.
I avtalet ingår tidskriftstitlar i ScienceDirect Freedom Collection, titlar från lärda sällskap, samt tidskrifter från Cell Press:

Tidskriftstitlar som ingår i avtalets publiceringsdel (PDF)

Cell Press tidskriftstitlar som ingår i avtalets publiceringsdel (PDF)

Lista hos förlaget över de Open access-tidskrifter som ingår (nytt fönster)

Tidskriftstitlar undantagna från avtalets publiceringsdel (PDF)

Arbetsflöde för författare

Corresponding author för artikeln får via e-post en länk till Elseviers plattform. Där anger författaren sin affiliering (Lunds universitet) och kan även lägga till andra uppgifter. Baserat på den affiliering som angetts syns slutligen de aktuella alternativen för publiceringen. Uppgifterna corresponding author angett går sedan vidare till universitetsbiblioteket som verifierar att artikeln tillhör en forskare affilierad till Lunds universitet, därefter publiceras artikeln open access.

Detaljerad beskrivning av arbetsflödet via Elseviers plattform för corresponding author (PDF)

Fler avtal för LU-forskare

Fler avtal som ger fria eller rabatterade publiceringsavgifter

Sidansvarig:

Kontakt

För frågor om avtalet eller open access-publicering i stort, kontakta:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se