Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kärlekshandel & friarstråt

Kärlek är viktigt på många olika sätt, inte bara för enskilda individer utan även för staters sammanhållning.

Giftermål mellan kungligheter och högreståndspersoner hade i äldre tid oftast en politisk sida. Giftermål ingicks för att knyta politiska allianser och bevara makt inom vissa dynastier. Dramatiken i ämnet gör även att en del kärleksaffärer gått till historien och fortsatt att väcka fascination. Detta är exempelvis fallet med den svenske greven Philip Christoph von Köningsmarck (1665-1694) och Sofia Dorotea, kurfurstinnan av Hannover (1666-1726), vars brevväxling finns bevarad på Universitetsbiblioteket. Vid sidan om de politiskt motiverade giftermålen pågick samtidigt andra kärleksaffärer där helt andra motiv än de politiska stod i förgrunden.

Forskning om kärlekens historia kan behandla allt från stormaktspolitik till mellanmänskliga relationer: Hur gör vi för att finna en partner? Hur träffades man förr och fick man gifta sig för kärlekens skull? Hur friade man? Vad är en brudkista och vilka normer har i olika tider format synen på människans sexualitet och sexuella relationer?

Läs mer

"Cecilia Vasa" i Svenskt Biografiskt Lexikon.

"Ebba Brahe" i Svenskt Biografiskt Lexikon.

"Erik XIV" i Svenskt Biografiskt Lexikon.

"Släkten Sture" i Svenskt Biografiskt Lexikon.