Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elsevier

Läs- och publiceringsavtal

Forskare vid Lunds universitet kan genom ett nationellt avtal publicera sig open access utan publiceringsavgift i flertalet titlar i ScienceDirect Freedom Collection, i tidskrifter från lärda sällskap och i ett antal titlar från Cell Press

Om avtalet

Forskare vid Lunds universitet kan publicera sig open access utan kostnad i flera tidskrifter knutna till Elsevier: 

  • en stor del av de tidskrifter som ingår i Science Direct Freedom Collection, vissa är dock undantagna
  • tidskrifter från lärda sällskap
  • vissa tidskrifter från Cell Press
  • alla öppet tillgängliga (open access) tidskrifter

Publicering inom avtalet gäller artiklar som skickas in från och med den 1 januari 2020.

Corresponding author måste vara knuten till Lunds universitet i artikeln. Författaren kan välja mellan licenserna CC BY och CC BY-NC-ND.

Information om Creative Commons-licenser på Kungliga bibliotekets webbplats

Andra avgifter som har att göra med den tryckta tidskriften, t.ex. page charges eller color charges, omfattas inte av avtalet.

Tidskrifter som ingår

Tidskrifter som ingår i detta eller andra aktuella publiceringsavtal hittas med hjälp av vår söktjänst där alla tidskriftstitlar finns samlade.

Sök efter tidskrifter som ingår i aktuella förlagsavtal

Arbetsflöde för författare

Var tydlig med affilieringen till Lunds universitet och använd din LU / LTH e-post när du skickar in manuskript och vid kontakt med förlaget.

Om artikeln accepteras får corresponding author via e-post en länk till Elseviers plattform. Där anger författaren sin affiliering (Lunds universitet) och kan även lägga till andra uppgifter. Baserat på den affiliering som angetts syns slutligen de aktuella alternativen för publiceringen. Uppgifterna som angivits går sedan vidare till universitetsbiblioteket som verifierar att artikeln tillhör en forskare knuten till Lunds universitet. Därefter publiceras artikeln open access.

Beskrivning av arbetsflödet för corresponding author i förlagets system för manushantering (PDF, nytt fönster)

Kontakt

För frågor om avtalet eller om open access-publicering, kontakta

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se