aug
Invigning av det nyrenoverade Universitetsbiblioteket

Sveriges vackraste byggnad har den kallats, universitetsbiblioteket i Lund från 1907. Nu har insidan byggts om för att bättre möta dagens behov hos studenter, forskare, medarbetare och allmänhet. Välkommen den 30 augusti på en öppen invigning!
Program
Presentation av den nya utställningen Mat i nöd och lust
Utställningen visar hur mat genom historien har varit både en bristvara och ett överflöd, föremål för tekniska landvinningar, hälsoråd och mycket annat. I materialet finns till exempel en två tusen år gammal egyptisk papyrus som beskriver en stöld av vetebröd och ransoneringskort från första världskriget.Tid och plats: Utställningssalen, kl. 11.00-11.20 samt 14.20-14.40
Visning av Universitetsbibliotekets publika miljö inkl rundvandring till fyra temasamlingar
Är du nyfiken på vad Universitetsbiblioteket har i sina rika samlingar kopplat till bokhistoria, kartor, personarkiv eller hållbarhetsforskning? Kom med på upptäcktsfärd! Du får samtidigt se de nyrenoverade lokalerna.Tid och plats: Informationsdisken, 11.00-11.30 samt 14.20-14.50
Presentation av Ravensbrückarkivet
Ravensbrückarkivet, nu utsett till världsminne av UNESCO, är en unik samling källmaterial från överlevande från Ravensbrück och andra nazistiska koncentrationsläger. I samband med presentationen av arkivet introduceras också dokumentärfilmen LAKOCINSKI’S 9: Documenting the Unspeakable. Den skildrar överlevarnas berättelser och det arbete som skett i Lund för att avslöja sanningen för omvärlden. Filmen kan du ta del av inne i utställningssalen.
Regi: Magnus Gertten, Caroline Troedsson och Sebastian Claesson, 2023. Längd: 35 minuter.
Filmen har tillkommit tack vare en donation från Crafoordska stiftelsen.Tid och plats: Utställningssalens entré, 11.40-11.55 samt 15.00-15.15
Föredrag: Universitetsbiblioteket som kulinarisk skattkammare
Ta del av ett föredrag av en matkulturforskare som botaniserar i matsedlar, restriktionsblanketter, kokböcker och diverse broschyrer och pamfletter från Universitetsbibliotekets rika samlingar. Fram träder ögonblicksbilder ur Sveriges bortglömda och inte sällan förträngda kulinariska historia.
Håkan Jönsson, Docent i etnologi och universitetslektor vid avdelningen för livsmedel och läkemedel på Lunds universitet.Tid och plats: Scenen, kl. 13.30-14.10
Om evenemanget
Plats:
Helgonabacken 1, Lund
Kontakt:
universitetsbiblioteket [at] ub [dot] lu [dot] se