Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Papyrussamlingen

Universitetsbiblioteket äger 800 papyrer från Egypten, skrivna på grekiska under århundradena kring Kristi födelse. Innehållet är mycket varierande. Här finns ett avsnitt ur Iliaden, privata brev, en astronomisk kalender, kvitton, arrendehandlingar med mera. Samlingen har gjorts fritt tillgänglig i digital form av APIS, en internationell samarbetsorganisation med syfte att tillgängliggöra papyrer, ostraka och liknande material.

Samlingens historia

Samlingen köptes i Berlin på 1930-talet av Carl Schmidt, professor i koptologi och antikvitetshandlare. På en del av de omslag som använts för förvaring av papyrerna finns anteckningen "Nahm", vilket kan betyda att Carl Schmidt i sin tur köpt en del av papyrerna av Maurice Nahman, antikvitetshandlare med verksamhet i Kairo och Paris.

Innehållet

Papyrerna utgör ingen enhetlig samling, varken tidsmässigt, geografiskt eller innehållsmässigt. Här finns framför allt dokumentära papyrer men också litterära. Det ligger många århundraden mellan de äldsta och de yngsta papyrerna, och de kommer från olika platser i Egypten. Vissa är fullständiga, andra inte; några är i gott fysiskt skick, andra inte. De skiljer sig också åt i fråga om skrifttyper. Inga rullar finns i samlingen, endast blad som antingen aldrig varit mera än ett enstaka blad eller som varit del av en rulle.

Bland papyrerna finns t. ex. ett kort avsnitt av en sång ur Iliaden av Homeros, ett fragment av en text av historieskrivaren Thukydides, delar av en astronomisk kalender, åtskilliga texter relaterade till administrationen av templet i samhället Bakchias (dagens Kom Umm-el-Atl), kvitton, arrendeavtal och brev.

Bevarande och tillgänglighet

2006-2009 genomfördes ett projekt för bevarande och tillgängliggörande av papyrerna. Arbetet skedde i samarbete med APIS, och finansierades av Riksbankens jubileumsfond. Pilkington Floatglas AB skänkte de glasskivor som papyrerna nu förvaras mellan. Samtliga papyrer katalogiserades och fotograferades digitalt för publicering av APIS.

I portalen Papyri.info kan man bläddra och söka i UB:s papyrussamling, och i övriga till APIS knutna papyrussamlingar.

Litteratur

Litteratur om papyrer i Universitetsbibliotekets samling (pdf)

Kontakt

Mejl: handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se (handskrift[at]ub[dot]lu[dot]se)