Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jarringsamlingen

Unika handskrifter från Östturkestan

UB:s samling av östturkestanska handskrifter består av 560 handskrifter från den nuvarande kinesiska provinsen Xinjiang. Texterna är skrivna mellan 1500- och 1900-talet och spänner över ett brett ämnesområde. Här finns skönlitterära verk, islamiska religiösa skrifter, medicinhandböcker, historiska och juridiska dokument, manualer för hantverk och mysticism, liksom handlingar från Svenska Missionsförbundets verksamhet i Östturkestan.

Handskrifterna är en donation av ambassadören och språkvetaren Gunnar Jarring (1907–2002), som också utarbetade en katalog över samlingen. Jarrings handskrivna katalog är nu digitaliserad liksom ett urval av de unika handskrifterna.

Om samlingen

Denna rika samling av östturkestanska handskrifter är den tredje största i världen. Handskrifterna kommer från den muslimska världens utkanter i Centralasien, den moderna kinesiska provinsen Xinjiang, från städer som Kashghar och Yarkand, som ligger längs den gamla Sidenvägen. Jarringsamlingen består av 560 handskrifter. Många är sammanbundna; det finns totalt omkring 1100 titlar. Samlingen inkluderar allt från enstaka blad och långa rullar till tjocka inbundna volymer. Handskrifterna är skrivna mellan 1500- och 1900-talen. Många är skrivna på lokalt papper från Khotan. Omkring 75 % är skrivna på uiguriska eller östturkestanska, 15 % på arabiska och 10 % på persiska. Det finns också handskrifter på mongoliska, tibetanska, urdu och uzbekiska.

De senaste 150 årens krig, revolutioner och moderniseringar har slagit hårt mot skrivkulturen i Östturkestan. Tack vare Jarring och de svenska missionärerna har mycket kunnat bevaras i Lund.

Samlingen innehåller ett representativt urval från många genrer. Samlingen speglar det östturkestanska samhället och kulturen med skönlitterära verk, islamiska religiösa skrifter, juridiska och historiska dokument, medicinhandböcker, manualer för hantverk och mysticism etc. Här finns också många skrifter från Svenska Missionsförbundets verksamhet i Östturkestan.

Litteratur

Törnvall, Gunilla, From Khotan and Kashghar (pdf) - Mer om Gunnar Jarring och samlingens bakgrund.
Törnvall, Gunilla, Onda andar från Östturkestan: Gunnar Jarrings samling av östturkestanska handskrifter. Nordisk tidskrift för bok- och bibliotekshistoria, 2006, sid. 217-228.

Kontakt

Mejl: handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se (handskrift[at]ub[dot]lu[dot]se)