Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utställningar

UB anordnar regelbundet utställningar med olika tema i bibliotekets foajé och utanför Tegnérsalen. Målet med utställningarna är att visa bredden på materialet i samlingarna.

Filmaffischer från förr

2019 – 2020

Utställning om filmaffischer

Låt dig förtjusas, förvånas och förfasas av bildspråket i ett stort antal filmaffischer ur UB:s samlingar från tidigt 1900-tal. Se hur affischerna speglar tidsperiodens värderingar kring könsroller, olika kulturer, moral, kärlek, hälsa etc. Idag ter sig bildspråket i många av affischerna stereotypt och fördomsfullt. Genom denna utställning vill vi väcka tankar kring hur bildspråk, filmer och tider har förändrats.

Utställningen hittar du i långa gången mellan Tegnérsalen och referenssamlingen. Vissa av affischerna säljer vi i informationsdisken.

Pansarband och sprängda snitt − Nedslag i bokbandets form och funktion

2019 – 2020

Bild utställning Pansarband och sprängda snitt 2019

Utställningskurator Kristina Lundblad, docent i bokhistoria vid Lunds universitet, invigde utställningen Pansarband och sprängda snitt − Nedslag i bokbandets form och funktion den 17 maj 2019. 

Utställningen är framtagen i samarbete med Kristina Lundblad. De utställda böckerna och föremålen är hämtade ur våra egna samlingar, Einar Hansens boksamling, Svenskt bokmuseum och en privat samling.

Utställningen vill ge dig som besökare tillfälle att lära dig mer om bokband, men vi välkomnar dig också att bara njuta av den form- och färgvariation som den fysiska boken har haft genom tiderna.

Bokbandet har följt människan i närmre tvåtusen år och i alla tider har bokbindare anpassat bokbandets uppbyggnad, material och utformning till bokens användningsområde. Samtidigt så har bokbindarna varit tvungna att anpassa sig till tillgången på material. Även om import av varor förekom tidigt, har bokbindare huvudsakligen arbetat med lokala skinnsorter och träslag. 

På Universitetsbiblioteket har det så kallade pansarbandet − en extra tålig bandtyp − haft en viktig roll i modern tid och därför fått en egen plats i utställningen. Sprängda snitt, eller snitt prydda med färgstänk, får du också uppleva om du besöker utställningen.

Utställningen hittar du i vår foajé. Varmt välkomna!

Vägen till rösträtt - 100 år sedan införandet av allmän och lika rösträtt i Sverige 

2018 – 2020

Utställningen Vägen till rösträtt - 100 år sedan införandet av allmän och lika rösträtt i Sverige

Varmt välkomna att besöka utställningen − Vägen till rösträtt − utanför Tegnérsalen. Allmän och lika rösträtt infördes 17 december 1918 i Sverige och utställningen uppmärksammar svensk demokratis 100 års dag och vägen dit.

Sidansvarig:

Kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se