Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mat & dryck

Människan måste äta för att överleva, och mat handlar också för flertalet människor i världen, då som nu, om att överleva. Maten har därmed en helt avgörande roll i världens samhällen, och genom att kontrollera tillgången på mat kan den mäktige kontrollera en befolkning.

Samtidigt kan maten vara en källa till njutning, sällskapsliv och religiösa ritualer. Genom att studera kokböcker och recept är det möjligt att få en inblick i människors vardag och hur olika smaker och maträtter vuxit fram genom historiens gång.

Att forska om mat och dryck kan vara ett sätt att få kunskap om allt från ett samhällets resurser till människans existensvillkor.Maten kan vara socialhistoria, som analyserar mat lagats för att markera status och smakmedvetenhet. Maten kan även vara medicinhistoria, och visa hur vissa rätter tillagats för att bota och kurera. Det är även möjligt att analysera mat och recept som globalhistoria, och se hur exotiska varor eller ingredienser avspeglar ett samhälles kontakter med omvärlden.

Fler äldre texter från andra bibliotek

Praktisk Illustrerad KOK-BOK för Svenskarne i Amerika (1899). (Tillgänglig via Projekt Runeberg)

Spisordning, Hvarefter De Sjuke komma at förplägas vid de under Kongl. Seraphimer-Ordens-Gillets inseende och förvaltning hörande Läne-Lazaretter i Riket (1804). (Tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek)