Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Margareta & Märta

"Av allsmäktig Gud med allgod lycksalighet begåvad...; både rika och fattiga det bekände." Så beskrev friherren Sten Eriksson sin syster, drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (1515-1551).

Margareta föddes som det fjärde av sju syskon och gifte sig 1536 i Uppsala med kung Gustav I. I denna unika brevsamling möter vi Margareta och hennes lillasyster Märta, gift med Svante Sture och mor till tio barn. Märtas make och två av hennes söner, Erik och Nils, miste livet i det som kallats Sturemorden. Märta har kallats "kung Märta" på grund av sin driftighet och starka personlighet.

På senare tid har frågan om hur kvinnor framställs i historieböckerna väckt stor uppmärksamhet. Trots årtionden av banbrytande historisk forskning om kvinnor i det förflutna har kunskapen om kvinnors inflytande och avgörande roller inte nått ut. Samtidigt återstår mycket att göra, och det finns gott om intressant källmaterial. Den brevsamling som berättar om relationen mellan Margareta och Märta är ett av flera exempel. Individer som ”kung Märta” är av stort intresse för forskningen om drottningskap (queenship). Där riktas intresset mot hur kvinnor i maktpositioner agerat i en manlig värld.

För kulturhistoriker kan en brevsamling tjäna som en intressant källa till kunskap om personliga nätverk och sociala relationer, om gränsdragningar mellan privat och offentligt samt på ett unikt vis belysa allt från stormaktspolitik till människors vardagsliv i det förflutna.

Läs mer

"Margareta" i Svenskt Biografiskt Lexikon

"Märta Eriksdotter Leijonhufvud" i Svenskt Biografiskt Lexikon