Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Finska förbindelser

Att allt som har hänt i det förflutna inte är historia blir ofta tydligt när det kommer till Finland, eller gamla Östsverige. Forskare och författare har på senare tid börjat uppmärksamma okunskapen om den svenska östhistorien.

Studier av de finska förbindelserna kan behandla att från frågor om 1600-talets försvenskning eller stormaktstida generaler till 1800- och 1900-talens historia om revolutioner, frivilliginsatser i krig och hur det svenska språket kom att utmanas på plats efter plats. Östersjön kan studeras som en kontaktzon som länkat samman regioner, organisationer och människor i samarbete och konflikt. Hur har människor och idéer färdats över detta innanhav och vad betydde det att leva i tid då Finland var en naturlig del av Sverige?

Brevväxlingen nedan ger oss inblickar i skötseln av en större gård i det sena 1600-talets Finland. Breven har adresserats till gårdens ägare, generalen Arvid Forbus.

Läs mer

"Arvid Forbus" i Svenskt Biografiskt Lexikon.