Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stöd till publiceringsavgifter

Lunds universitets APC-fond
Som en del i förordandet av open access-publicering har Lunds universitet sedan 2008 anslagit centrala medel till stöd för publicering i OA-tidskrifter, vilka ofta finansieras av publiceringsavgifter – så kallade APC:er (Article Processing Charges). Medlen administreras av UB.

Från och med 2012-11-01 gäller följande för publiceringsstödet:

 • Medel kan sökas till artikelavgifter i alla OA-tidskrifter publicerade av seriösa förlag.
 • Fonden täcker endast 50% av artikelavgiften.

Allmänna villkor för publiceringsstöd

Publiceringsstödet har följande villkor:

 • Corresponding author måste vara anställd på Lunds universitet, ha finansiering från och ett kostnadsställe vid LU och finnas i LUCAT. För att få finansiering från fonden måste den som ansöker alltså ha tillgång till ett konto inom LU:s ekonomisystem som UB kan interndebitera. Debitering av konton utanför LU:s ekonomiska system är inte möjligt.
 • Corresponding author måste ange en affiliering knuten till Lunds universitet i artikeln.
 • Tidskriften ska vara OA fullt ut för att vi ska ge stöd, så publicering i hybridtidskrifter eller i tidskrifter med fördröjd OA får inget stöd. (Hybridtidskrifter är tidskrifter där man kan göra enstaka artiklar fritt tillgängliga men tidskriften som helhet kräver prenumeration för åtkomst.)
 • Fonden täcker 50% av artikelavgiften. I de fall forskningen bedrivs i samarbete med annat/andra lärosäte/n täcker fonden alltså endast 50% av LU:s kostnad.
 • Tidskriften måste uppfylla vissa kvalitetskrav. Generellt ska ett förlag uppfylla OASPA:s Code of Conduct för att fonden ska bidra till publiceringsavgiften.
 • Publiceringsstödet delas ut efter principen först till kvarn får först mala.
 • När den budgeterade publiceringsfonden är slut för året, om medlen tar slut i förtid, upphör stödet tills nya medel finns.
 • Om publiceringsfonden tar slut innan nya medel har säkrats kommer alla insända artiklar som beviljats stöd att erhålla det när de publiceras, även om det sker när fonden slutat bevilja medel till nya artiklar.

OBS! Ändringar i publiceringsfonden

Den centrala publiceringsfonden är budgeterad till 1,25 milj SEK 2016. Detta är en minskning från de 2,75 milj SEK som fonden disponerade 2015. En följd av detta blir att Universitetsbiblioteket som administrerar fonden behöver ha en noggrannare översyn över pengaflödet för att kunna avslå ansökningar om det skulle uppstå en risk att fonden tar slut innan budgetåret gör det.

Följande ändringar är en följd av detta:

 • Från och med mars upphör LU:s ”Prepay membership” i BioMed Central och ersätts av ett ”Supporter membership”. Praktiskt innebär det att LU inte gör några förskottsinbetalningar som täcker allt som är inskickat till BMC och att rabatten minskar från 20 till 15%.
 • För att vara säker på att få medel från fonden måste man ha skickat in en ansökan och fått den godkänd. Det går alltså inte längre att bara ange att man tillhör LU när man skickar in ett manuskript till BMC, PLoS eller co-Action Publishing.
  Först godkänd ansökan, sedan skicka till förlaget, om man skall vara säker på att få medel från fonden!
 • I övrigt gäller som tidigare först till kvarn och inget stöd till hybridtidskrifter. Se vidare information nedan.

 

Så här ansöker du

 1. När du bestämt dig för vilken tidskrift du ska skicka artikeln till, fyll i formuläret, som skickas till UB.
 2. UB svarar om fonden ger stöd till publiceringsavgiften eller inte.
 3. När artikeln är accepterad delas fakturan 50/50 direkt i LUPIN.
Sidansvarig:

Kontakt

Har du frågor kring publicering, bibliometri, forskningsdata, open access etcetera, kontakta:

publicera [at] lub.lu.se

Har du frågor kring LUCRIS, kontakta:

servicedesk [at] lu.se

Se upp för tveksamma förlag!

Det finns tveksamma OA-förlag som Lunds universitet inte stödjer publicering hos. Vi försöker lista dem här och ge några allmänna råd. Om du kommer i kontakt med förlag som borde finnas med på listan eller vill ha hjälp att bedöma om en tidskrift är seriös, kontakta oss gärna på publicera [at] lub.lu.se.

Publicering i en prenumerationsbaserad tidskrift när finansiären kräver OA

Ett alternativ är då att parallellpublicera artikeln i LUP om förlaget tillåter parallellpublicering. De flesta finansiärer tillåter parallellpublicering som ett alternativ till direkt OA-publicering.