Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Att välja OA-tidskrift

Det finns en del saker att tänka på innan du skickar din artikel till en tidskrift.

Kvalitetskontroll av tidskrift

En grundläggande kotroll kan ske genom att kontrollera om förlaget och/eller tidskriften är:

  • Förlaget är medlem i OASPA
  • Tidskriften är registrerad i DOAJ
  • Tidskriften är indexerad i Web Of Science, PubMed, Scopus eller någon annan index-databas som gör en kvalitetsbedömning. Lita inte på tidskriftens hemsida, sök efter tidskriften i respektive databas lista över indexerade tidskrifter.

För att få publiceringsstöd från Lunds universitets APC-fond ska tidskriften uppfylla bland annat dessa kvalitetskrav.

Det allmänna intrycket av tidskriften

  • Kolla enskilda artiklar i tidskriften. Håller de sig inom tidskriftens ämne?
  • Är tidigare publicerade artiklar författade av välrenommerade författare och/eller från i ämnet välrenommerade institutioner?
  • Vilka sitter i "editorial board"? Är de relevanta för tidskriftens ämne? Det finns exempel på oseriösa tidskrifter som har uppgett forskare som medlemmar i redaktionsrådet, utan att forskarna blivit tillfrågade.
  • Verkar processen för sakkunniggranskningen rimlig? Om tidskriften utlovar sakkunniggranskning samma vecka/på mycket kort tid, så är det antagligen inte seriöst.
  • Finns det bra kontaktinformation?

Att tänka på innan du skickar in en artikel

En bra genomgång av vad du ska tänka på innan du skickar din artikel finns på den här webbplatsen:

Tveksamma förlag och tidskrifter

Även om många förlag och tidskrifter är seriösa, finns det en del oseriösa aktörer som utnyttjar OA-tidskrifternas betalningssystem. De tar betalt för publiceringen samtidigt som de försöker maximera vinsten genom att hålla nere kostnaderna och att publicera ett stort antal artiklar i snabb takt.

Tveksamma tidskrifter saknar en grundlig peer review-process och är vanligtvis inte indexerade i någon av de mest etablerade databaserna (Scopus, Web of Science, PubMed), vilket gör att din artikel inte blir ordentligt synlig och sökbar.

Vissa förlag och tidskrifter bedriver även ihärdiga kampanjer via e-post för att få forskare att publicera sig eller göra granskningsarbete för dem. Gör kvalitetskontrollen som ovan för att försäkra dig om att förlaget eller tidskriften håller en god kvalitet.

Både OA-tidskrifter och traditionella prenumerationsbaserade tidskrifter kan vara tveksamma. Som forskare kan det dock vara svår att hålla koll på vilka tidskrifter och förlag som är tveksamma.

Via Högskolan i Borås finns en guide och stöd i att bedöma open access-tidskrifter

Om du blir kontaktad av LAP

LAP är ett monografiförlag som kontaktar nyexaminerade doktorander och masterstudenter med erbjudanden om att publicera avhandlingar i bokform. Det är tveksamt om det finns någon fördel för dig som författare med detta. Förlaget är inte open access.

Lambert Academic publishing (LAP och VDM Publishing House Ltd

Några länkar (samtliga på engelska) som rör att bli kontaktad av LAP/VDM:

Kontakt för mer hjälp

Om du fortfarande är osäker, kontakta ditt fakultetsbibliotek eller avdelningen för vetenskaplig kommunikation, så får du hjälp med att bedöma tidskriften eller förlaget.

Sidansvarig:

Kontakt

Kontakta oss om du har frågor om tveksamma tidskrifter och förlag:

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se