Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Oxford University Press

Läs- och skrivavtal med OUP

Vad innebär avtalet?

Avtalet täcker år 2019-2021. Publiceringsavgiften förskottsbetalas av deltagande organisationer till en gemensam fond. Ingen publiceringsavgift för ’corresponding author’ vid publicering med öppen tillgång, upp till ett visst antal artiklar.

Avtalet är av typen "först till kvarn" och täcker en nationellt gemensam mängd publiceringar. Under 2019 täcker avtalet 65% av deltagarna i det nationella avtalets totala förväntade publicering. För 2020-21 täcker avtalet 75 respektive 85% av förväntad publicering. När den gemensamma fonden är slut för året så finns ingen finansiering att få centralt, så några garantier för att en inskickad artikel kommer att täckas av avtalet finns inte. En artikel som accepteras i december 2019 kan hamna utanför avtalet medan en artikel som accepteras i januari 2020 faller inom avtalet.

Vilka tidskrifter omfattas av avtalet?

Avtalet gäller bara artiklar publicerade i OUP's hybridtidskrifter, de som kräver prenumeration för åtkomst till övriga artiklar. I avtalet ingår inte publicering i open access tidskrifter.

Innehållet motsvarar förlagets standardsamling Oxford Journals Full Collection, men 41 titlar är undantagna från avtalet. Notera även att det endast är kostnaden för OA-publicering (APC:n) som dras av och debiteras på det gemensamma kontot, och inte övriga kostnader som t.ex. color figure charges eller offprints.

Om du vill publicera i en ren oa-tidskrift kan du få stöd till publiceringsavgiften från LU's APC-fond.

Hur tar jag del av avtalet?

  • När artikeln har antagits för publicering får författaren e-post med inloggningsuppgifter till OUP:s ”Author Services site”. På sidan Manuscript Licenses, får författaren välja vilken typ av licens artikeln ska publiceras under. Efter att ha valt en Open Access-licens (t.ex. CC BY) och godkänt villkoren för licensen kommer forskaren till sidan Publishing Charges for Your Article.
  • På sidan Publishing Charges for Your Article finns en underrubrik som heter ”Open Access Prepayment Account” med en rullmeny. Välj Swedish Universities (Bibsam affiliated) i menyn.
  • Efter att forskaren har fullföljt de efterföljande stegen verifierar universitetsbiblioteket att artikeln tillhör en forskare affilierad till Lunds universitet och därefter publiceras artikeln open access.

 

Fler avtal som ger rabatt eller har APC-kostnaden betald centralt

Sidansvarig:

Kontakt

För frågor om avtalet eller open access-publicering i stort, kontakta:

apclund [at] listserver [dot] lu [dot] se