Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Solidarność – Solidaritetsrörelsen

September 2022 – December 2023

Universitetsbiblioteket uppmärksammar Solidarność (Solidaritet), den polska fackföreningen och folkliga motståndsrörelsen mot kommunistregimen. Utställningen bygger på Solidaritets svenska stödkommittés arkiv, som finns på Universitetsbiblioteket. Varmt välkomna att uppleva utställningen på plats utanför Tegnérsalen!

Lech Walesa var med och grundade Solidarność 1980. Fackföreningen blev snabbt en stor folklig motståndsrörelse – Solidaritetsrörelsen – mot den kommunistiska regimen i Polen.

Ordet Solidarność tryckt i röd font i tidskrift. Fotografi.
Solidarność – Solidaritet

Solidaritet fick stöd från Lund

När den polska regimen förbjöd Solidarność 1981 fick rörelsen stöd från Lund via organisationen Svenska stödkommittén för Solidaritet. Utställningen bygger på stödkommitténs arkiv, som Universitetsbiblioteket förvaltar.

En stor del av utställningen handlar om stödkommittén och kommitténs avgrening Independent Polish Agency, som är en för många okänd del av kalla krigets historia under 1980-talet.

Svenska stödkommittén blev känd internationellt genom att organisera och koordinera stödet till Solidaritetsrörelsens underjordiska kamp mot den kommunistiska diktaturen. 

Svenska stödkommittén förmedlade information från Polen till media i väst

Stödkommittén förmedlade nyheter och foton om situationen i Polen till västvärldens nyhetsbyråer. Fotona togs ofta i smyg på Polens gator och visar militärernas och milisens brutala behandling av demonstranter som protesterade mot makthavarna.

Svenska Stödkommitténs hemliga avdelning Independent Polish Agency, hade till huvuduppgift att smuggla tryckeriutrustning, tryckmaterial och illegal litteratur till Solidaritetsrörelsen i Polen. 

Fotograferna är anonyma i utställningen

De bilder som vi visar i utställningen togs i smyg i Polen under 1980-talet. Fotorullarna smugglades till Sverige och distribuerades till nyhetsbyråer i väst. Det är därför som fotograferna är anonyma.

Utställningskuratorn berättar om arkivet och utställningen 

Utställningen avslöjar polackernas djupa engagemang i den underjordiska Solidaritetsrörelsen

– Materialets historiska betydelse är oerhört stor. Arkivet innehåller material som trycktes illegalt i Polen och av polska exilförlag i Väst. Här finns även fotografier av gatudemonstrationer i protest mot den kommunistiska diktaturen. Utställningen avslöjar polackernas djupa engagemang i den underjordiska Solidaritetsrörelsen, berättar utställningskurator Tomasz Lesniak.   

Kontakt

info [at] ub [dot] lu [dot] se