Frank Heller – Svindlare, Kosmopolit, Författare

Februari – Juni 2022

Frank Heller var Sveriges mest framgångsrike underhållningsförfattare under första halvan av nittonhundratalet. Han skrev drygt femtio böcker – de flesta i äventyrsgenren – och hans livshistoria är lika spännande som hans böcker.

I utställningen får du följa Frank Hellers livsöde – från studenttid i Lund, via banksvindlerier och hasardspel, till författarframgångar och ständiga resor i och utanför Europa. Och naturligtvis är alla hans böcker med.

Utställningen är gjord i samarbete med utställningskurator Petter Lawenius.

Gunnar Serner alias Frank Heller

Gunnar Serner (1886–1947) skrev under pseudonym Frank Heller många framgångsrika böcker i äventyrsgenren. Böckerna trycktes flera gånger i nya upplagor och översattes till sexton språk.

Dr Serner och Mr Heller

Gunnar Serner var också akademiskt underbarn, banksvindlare och kosmopolit. 1910 blev han Sveriges yngste filosofie doktor, men bara två år senare flydde han landet efter att ha svindlat två banker. Förvandlingen från Dr Serner till Mr Heller påbörjades.

Författarens liv är lika spännande som hans berättelser. Inspiration till miljöer och persongallerier hämtade han många gånger ur egna erfarenheter.

Man på åsna under palmer. Mannen är Gunnar Serner i Tunisien 1923. Fotograf är troligtvis Annie Serner. Bilden finns i Molanders samling på Universitetsbiblioteket.
Jag på min pegas i oasens utkant. Gunnar Serner i Tozeur, Tunisien 1923.

Mest känd för böckerna om Filip Collin alias professor Pelotard

Frank Heller blev mest känd för böckerna om den smått självbiografiske svindlaren och äventyraren Filip Collin, alias professor Pelotard. I Frank Hellers skrönor och berättelser löper hans hjältars öden parallellt med hans egen livshistoria. Både romanerna och hans livshistoria är fyllda av märkliga öden och sällsamma äventyr.