Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokbandsutställning

12 november 2021 – 31 januari 2022

Bokbandsutställningen omfattar två delar, Bunden uti Lund och Nobelband 2018–2020, och sker i samarbete med Bokhistoriska sällskapet och Bokbindarmästareföreningen. Du hittar utställningen utanför Tegnérsalen på Universitetsbiblioteket.

Handbunden bok i svart läder med inslag av rött, gult och guld på framsidan och med gult läder på baksidan med inslag av orange, rött och svart. Fotografi.
Från Nobelband 2018–2020: Handbokbindare har tolkat litteraturpristagaren Olga Tokarczuks bok Löparna.

Bunden uti Lund

Bunden uti Lund är en jurybedömd bokbandsutställning av Björn Dals bok med samma namn – Bunden uti Lund. Boken handlar om Berggrenska bokbinderiet i Lund, som var ett av de bokbinderier som Universitetsbiblioteket anlitade innan vi fick ett eget bokbinderi i huset.

Utställningen är arrangerad av Bokhistoriska sällskapet, som bjudit in bokbindare att göra sina egna tolkningar av Björn Dals bok. 

Johanna Röjgård fick Bokhistoriska sällskapets pris för sitt band när utställningen premiärvisades i oktober. Annika Baudry och Lotta Löwgren fick hedersomnämnande. 

Juryn bestod av Björn Dal, Marianne Lund Petersen, Lars Reveman och Sten Malcolm Rosenlund. Kristina Enhörning och Lars Reveman har varit projektledare.

Nobelband 2018–2020

I Nobelband har handbokbindare tolkat nobelpristagarna i litteratur Olga Tokarczuk (Polen, 2018), Peter Handke (Österrike, 2019) och Louise Glück (USA, 2020).

Nobelbandsutställningen 2018–2020 är den elfte i ordningen och den första att visas utanför Stockholm. Idén bakom Nobelbandsutställningen är att ge bokbindare en möjlighet att arbeta med aktuella utgivningar.

Utställningen är ett samarbete med Nobelmuséet, Svenska Bokbinderiföreningen och Bokbindarmästareföreningen.

Invigningen av utställningen

Överbibliotekarie Håkan Carlsson och bokbindarmästare (och mottagare av Bokhistoriska sällskapets pris 2021) Johanna Röjgård invigde utställningen den 12 november.