Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svenskt näringsliv 1914–2014

Företagstryck från hundra år

Projektet kommer att göra Universitetsbibliotekets samling med företagstryck sökbar i Libris och synlig på Instagram. 

Syftet med projektet är att göra Universitetsbibliotekets samling av företagstryck tillgänglig för både forskare och den intresserade allmänheten genom att katalogisera samlingen. Vi vill att fler ska få en ökad förståelse för materialet och inspireras att använda materialet. 

Projektet delar också information om materialet på Instagram.

Projekttid

Augusti 2022–augusti 2023

Finansiär

Universitetsbiblioteket tackar Crafoordska stiftelsen för generöst bidrag.

Det här är företagstrycket

Företagstrycket speglar Sveriges näringslivshistoria, det industriella genombrottet och framväxten av reklam och nya konsumtionsmönster. Det fångar upp trender och tecken i tiden och berättar om hur introduktionen av nya varor, produkter och tjänster formade det svenska samhället.

Företagstrycket är material som vi sällan tänker på därför att de är en så självklar del av vår vardag som postorder- och auktionskataloger, årsredovisningar, reklamtryck, annonsblad och broschyrer.

Glad kvinna i gul tröja och vit kjol, som tar ett danssteg bakom symaskinen. Fotografi på gul bakgrund.
Material ur Universitetsbibliotekets samling med företagstryck. Reklam från 1974 med texten Singer 433 - den nya sparmaskinen.

Det är material som tillsammans berättar om vad som var till salu, modernt och eftertraktat, men även om synen på vardagen och indelningen av livet i arbete och fritid, privat och offentligt.

Materialet ger även en överblick över urbaniseringsprocessens gradvisa förändring av städer och landsbygd under 1900-talet och en inblick i globaliseringens inverkan på näringslivet.