Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Organisation

Universitetsbibliotekarien leder UB. Tillförordnad universitetsbibliotekarie är Eva Nylander. Verksamheten är indelad i fem avdelningar. Avdelningscheferna utgör tillsammans med universitetsbibliotekarien ledningsgruppen.


Universitetsbibliotekets organisation

Avdelningar

Forsknings- och studieservice

Avdelningen har två verksamhetsområden och ansvarar för informationsservice, forsknings- och studiemiljö och utlån. Det innebär att vi arbetar med funktioner och i miljöer där vi möter forskare, lärare, studenter och allmänheten.

Avdelningschef är Kristian Knutsson.

IT

Avdelningen har två verksamhetsområden och ansvarar för utveckling, drift, support och förvaltning av våra system. Det innebär att vi driver och utvecklar våra system och arbetar med digitalisering av våra samlingar. Inom avdelningen finns kompetensen för att reproducera och fotografera vårt material.

Avdelningschef är Henrik Åslund.

Samlingar

Avdelningen har fyra verksamhetsområden och ansvarar för uppbyggnad, förvaltning och tillgängliggörande av fysiska och digitala samlingar. Det innebär att vi arbetar med allt från pliktleveranser, katalogisering, handskrifter och specialsamlingar till e-mediahantering.

Tillförordnad avdelningschef är Gertrud Berger. 

Stab och administration

Avdelningen ansvarar för övergripande strategiskt arbete och ger administrativt stöd till biblioteket. Det innebär att vi stöttar ledningen med både intern och extern kommunikation och att vi arbetar med ekonomi och personal- och lokalfrågor. 

Avdelningschef är Elisabeth Stålesjö.

Vetenskaplig kommunikation

Avdelningen ger stöd till forskare i den vetenskapliga publiceringsprocessen och till fakulteter och ledning i frågor som rör Open Access, bibliometri och forskningsdata. Vi administrerar också universitetets publiceringsfond och ansvarar tillsammans med universitets Forskningsservice för forskningsinformationssystemet LUCRIS.

Avdelningschef är Kristoffer Holmqvist.

Biblioteksstyrelsen

Biblioteksstyrelsen fungerar som styrelse för Universitetsbiblioteket.

Läs mer om biblioteksstyrelsen på webbplatsen för biblioteken vid Lunds universitet 

Sidansvarig: