Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Svenskt tryck

UB i Lund – nationens reservminne
Allt du söker kan du finna på UB! Åtminstone när det gäller svenskt tryck. Lagen om pliktexemplar ser nämligen till att UB får in ett exemplar av allt svenskt tryck som ges ut för allmän spridning i Sverige.

Svenska tryckerier och utgivare skickar svenskt tryck till UB, Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm och fem andra pliktbibliotek i Sverige.

För att en skrift ska vara leveranspliktig ska den främst vara skriven på svenska eller ha svensk upphovsman och finnas i viss upplaga. 

Lagen om pliktexemplar ser kort och gott till att svenska tryckerier och utgivare ska leverera, och att UB i sin tur ska ta emot, bevara och tillhandahålla. 

Affisch Fredsflyget
Exempel på svenskt tryck − Affisch Fredsflyget

Här på UB har vi i uppgift att ta hand om det svenska reservexemplaret, medan KB tar hand om det svenska nationalexemplaret.

Grundtanken bakom pliktexemplaret är din rätt till information och kunskap, och att kulturarvet ska bevaras för framtiden.

Läs mer om pliktleverans på Kungliga bibliotekets webbplats

Reklam för världens minsta mobiltelefon
Exempel på svenskt tryck − Reklam för världens minsta mobiltelefon
Sidansvarig:

Mikael Lovdalen med paket
En medarbetare på Svensktrycket med dagens skörd av leverans till UB.