Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skåne

Alla platser har en historia, men vem är det egentligen som skriver den?

I samband med att allt starkare stater växte fram i Europa under 1600-talet blev det viktigt för dessa att vinna legitimitet hos sina befolkningar genom att skapa en föreställd gemenskap, en idé som länkade samman varje individ till de styrande och till territoriet. Nationer uppstod, inte sällan på bekostnad av andra regionala och lokala gemenskaper.

Berättelsen om Skåne kan skrivas utifrån olika perspektiv. Skåne omtalas i de isländska sagorna och i medeltida kungalistor hittar vi berättelser om mytiska kungar från forntidens Skåne. I reseskildringar från medeltiden och framåt återfinns också berättelser om Skåne. En mängd handlingar som rör Skånes historia finns vid Universitetsbiblioteket.

Mer källmaterial

Skånekartor ur Universitetsbibliotekets samlingar