Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Djur och natur

Begreppet natur kan i sin vidaste definition syfta på all levande materia, från den subatomiska till den kosmiska. I andra sammanhang avses idén om den av människan orörda miljön i form av växter, djur och landformer.

Människan har länge intresserat sig för relationen mellan sin egen art och andra arter. Detta framgår på såväl grottmålningar och hällristningar som i senare tiders konst och litteratur. Djur och natur ges inte sällan en symbolisk betydelse och avbildningarna ger oss inblickar i hur människan förstått sin omgivning. Var har människor dragit gränser mellan natur och kultur? Hur har naturen utnyttjats? På vilket sätt har människor försökt ordna, kategorisera och klassificera djur och natur?