Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Handskrifter & arkiv

Vi har stora samlingar av handskrifter och arkiv. De flesta är sökbara på webben. En del specialsamlingar kan du bara söka i kataloger och förteckningar som finns i vår specialläsesal.

  • ALVIN – Söktjänst för kulturarvsmaterial (handskrifter, personarkiv, bilder, kartor och äldre tryck) vid bland annat universitetsbiblioteken i Lund, Uppsala och Göteborg. Vi arbetar kontinuerligt med att överföra våra äldre kortkataloger till ALVIN.
  • Handskriftskatalogen – Universitetsbibliotekets äldre kortkatalog över handskrifter och arkiv (-1985). Här finns också en brevkatalog.
  • Enskilda arkiv på UB – Våra personarkiv, släktarkiv och arkiv efter föreningar och sällskap är registrerade i ALVIN. I de fall det finns detaljerade arkivförteckningar återfinns dessa som bilaga i respektive post.

Så här beställer du handskrifter och arkiv

Du beställer fram handskrifter och arkiv i förväg och läser dem i Specialläsesalen.

Regler för Specialläsesalen

Vi tar endast emot bokade besök i Specialläsesalen.

Boka läsplats i Specialläsesalen

Mejla din beställning till handskrift [at] ub [dot] lu [dot] se.

Materialet blir tillgängligt efter kl 12 följande vardag.