maj
Chat SDG – Forskning om och med AI: AI och nattfjärilarnas värld

Nattens okända mångfald – ny teknik hjälper oss förstå nattfjärilarnas roll i vår miljö. Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Biologiska institutionen, presenterar sin forskning där han med hjälp av AI utforskar nattfjärilarnas fascinerande värld.
För bara några få år sedan var nattfjärilar en djurgrupp som de flesta bara träffade på som hastigast, kanske kom en in på natten när fönstret var öppet, kanske fladdrade några förbi i vägkanten i billysets sken, kanske surrande en runt som en kolibri framför trädgårdens kaprifol. Även för forskare och naturintresserade var de svåra att studera, för alla utom experter med lång erfarenhet. Det har varit synd, för nattfjärilar är viktiga på många sätt: de är föda åt fåglar och fladdermöss, larverna gnager på växter, och inte minst är nattfjärilar viktiga pollinatörer!
Idag har utvecklingen inom AI-stödd bildtolkning och mobilappar gjort det enkelt att börja titta på nattfjärilar. Med en app som guide går det nu att börja utforska denna fascinerande värld. Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Biologiska institutionen, Lunds universitet berättar om hur det går till att lära sig om våra nattfjärilar med modern teknik.
Om serien Chat SDG - Forskning om och med AI
Arenagruppen för hållbarhetsfrågor/Agenda 2030 på Biblioteken vid Lunds universitet uppmärksammar några forskare vid vårt universitet som forskar med hjälp av AI-verktyg eller om AI som fenomen.
Tre forskare ger korta presentationer av sin forskning i relation till AI och de Globala målen, du hittar mer information i länkarna nedan:
- Mål 11 - Hållbara städer och samhällen. James Whites presentation om AI and environmental effects (engelska)
- Mål 15 - Ekosystem och biologisk mångfald. Lars Petterssons presentation (svenska)
- Mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen. Maria Hedlunds om AI och demokratisk styrning (svenska)
Kom och lyssna på Lars Pettersson och ställ dina frågor!
Se Lars Petterssons profil i Forskningsportalen | portal.research.lu.se
Universitetsbiblioteket öppnar sin huvudingång enbart under Hållbarhetsveckans evenemang. Presentationen hålls i Bromansalen precis till höger innanför entrén.
Hitta till Universitetsbiblioteket (UB) | google.com/maps
Det här evenemanget är en del av Hållbarhetsveckan 2025, som pågår mellan 5-10 maj. Hållbarhetsveckan är ett årligt arrangemang i Lund som organiseras som ett samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. Veckan är en plattform för att skapa dialog, öka medvetenhet och inspirera till hållbar förändring.
Om evenemanget
Plats:
Universitetsbiblioteket, Bromansalen
Inträde:
Gratis inträde
Målgrupp:
Öppet för alla. Du behöver inte föranmäla dig, men först till kvarn gäller.
Språk:
På svenska
Kontakt:
info [at] ub [dot] lu [dot] se