St. Laurentius Digital Manuscript Library

Medeltida skatter och källor till Lunds historia
Vår samling medeltida handskrifter omfattar 70 band. Kärnan i samlingen kommer från Lunds domkyrkas gamla bibliotek. Bland de äldsta böckerna återfinns de s.k. Necrologium Lundense och Liber daticus Lundensis vetustior, båda från 1100-talet. De flesta handskrifterna är på latin men det finns också texter på andra språk som syriska, grekiska, ryska, flamländska, tyska, franska, danska och svenska.

Om samlingen

Samlingen av medeltida handskrifter på UB är liten internationellt sett. Den består av sjuttio band, och kärnan kommer från det medeltida biblioteket i Lunds domkyrka, vars skyddshelgon var just Sankt Laurentius.

Här finns böcker som användes av präster och munkar i det liturgiska livet och som teologisk och kanonisk läsning. Vi hittar också ett antal kapitelböcker som uppmärksammar viktiga händelser, donationer, dödsfall, helgonhögtider m.m. De mest välkända av dessa är de s.k. Necrologium Lundense och Liber daticus Lundensis vetustior.

Andra delar i samlingen har kommit till biblioteket genom donationer, förvärv och arv. Här finns böcker med verk av klassiska författare som Cicero och Vergilius, senklassiska författare som Boethius och medeltida teologer som Thomas av Aquino och Bonaventura. Den heliga Birgittas Gudomliga uppenbarelser finns också här, danska och svenska lagtexter, liksom en färöisk handskrift med det s.k. Seydhabrevidh, ett välkänt brev om fårskötsel. Man kan också hitta ett exemplar av Legenda Aurea, en samling helgonberättelser av Jacobus de Voragine, mycket populär under medeltiden, och några tideböcker, medeltidens bästsäljare. Den kända s.k. Lundse liederen, ett fragment av en holländsk 'Minnesänger' från 1200-talet, ingår också i samlingen.

Flera astronomiska handskrifter har deponerats på UB av Astronomiska institutionen i Lund. De behandlar planeternas rörelser med beskrivningar av instrument med rörliga, tredimensionella kartor, diagram och volveller. Förutom de nordiska handskrifter som redan nämnts finns också några texter på andra språk än latin: grekiska, ryska, holländska, tyska och franska.

Litteratur

Scripta manent!? Lunds medeltida handskrifter: tillgänglighet och bevarande. Vetenskapssocietetens i Lund årsbok, 1999-2000, sid. 127-141.
Bibliotheca Carolina Antiqua: realitet och virtualitet. Arkiv, forskning och samhälle, 2004, sid. 176-186.
Generös tillgänglighet och klokt bevarande. Nordisk tidskrift för bok- och bibliotekshistoria, 2006, sid. 203-216.
Medeltidens spegel. Ikoner, (3) 2000, sid. 31-35.
Kelgrisar och styvbarn: om Lunds medeltida handskrifter. Här får intet arbete utföras: Universitetsbiblioteket 100 år på Helgonabacken, 2007, sid. 263-276.