Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Artiklar

Idag finns de flesta vetenskapliga utländska tidskriftsartiklar att söka och läsa på webben, liksom många svenska dagstidningsartiklar. Svenska tidskriftsartiklar hittar du i tryckt form på UB. De flesta av våra tidskrifter står i magasin och måste beställas fram i förväg.

Vår söktjänst LUBsearch innehåller ett stort antal utländska vetenskapliga artiklar och är fri att söka i för alla. Alla kan läsa artiklarna på våra datorer. Du kan läsa artiklarna hemifrån enbart om du är student eller anställd vid Lunds universitet.

Om du vill göra en mer fördjupad artikelsökning i ett ämne, kan det vara bra att använda en särskild ämnesdatabas istället.

Så hittar du svenska artiklar

Du kan söka svenska artiklar i ett mindre antal databaser, bland andra:

  • Artikelsök (tillgänglig inom Lunds universitet) – tidskriftsartiklar och ett mindre antal dagstidningsartiklar.
  • Retriever Research (Mediearkivet) (tillgänglig inom Lunds universitet) – artiklar i fulltext ur dagstidningar och vissa populära veckotidningar och magasin.
  • LIBRIS – humanistiska tidskriftsartiklar.
  • SwePub – svenska vetenskapligt publicerade artiklar, vissa i fulltext.

Se också andra svenska ämnesdatabaser A-Z.

Så hittar du äldre artiklar

Äldre tidskriftsartiklar (-1980-talet) är inte alltid sökbara elektroniskt. Som hjälp kan du använda tryckta bibliografier i olika ämnen som förtecknar artiklar. De finns i bibliotekets referenssamling.

Äldre dagstidningsartiklar (-1990-talet) är oftast inte registrerade. Om du inte har exakt datum, måste du gå igenom rätt tidsperiod av tidningen på mikrofilm. Läs mer om att hitta dagstidningar på UB. Några bibliografier över tidningsartiklar finns i UB:s referenssamling. De förtecknar huvudsakligen recensioner och kulturartiklar:

  • Svenskt Pressregister 1880–1902 (1903–1911 som pdf-fil)
  • Svenskt författarlexikon 1900–1975
  • Svenska tidningsartiklar 1953–1978

Så beställer du artiklar

Om du vet vilken artikel du vill ha, och om den inte finns elektroniskt, kan du söka och beställa fram tidskriften och rätt nummer/år (inte artikeln) i vår katalog Lovisa.

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet kan gratis beställa artiklar som skannas ur UB:s vetenskapliga tidskrifter i tjänsten LUBITO. En länk till en PDF-fil skickas med e-post nästa vardag.

Om artikeln inte finns tillgänglig i Lund, kan du som är student eller anställd beställa en fjärrlånekopia av artikeln via ditt fakultetsbibliotek:

 

Sidansvarig: