Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fulltextpublicera avhandling

Att fulltextpublicera din avhandling i LUCRIS ökar dess synlighet och användning. Det är dock viktigt att ha koll på vilka upphovsrättsliga regler som gäller. Här ger vi några riktlinjer vid respektive avhandlingstyp.

Avhandlingens synlighet

Om du tillåter att avhandlingen publiceras elektroniskt kommer den inte bara att indexeras och göras sökbar i Google. Den kommer även att listas i den europeiska avhandlingsdatabasen DART-Europe och i den internationella databasen för fritt tillgängligt akademiskt material – BASE. Det kommer även att länkas till din fulltext från den svenska forskningsdatabasen SwePub och från världens största bibliotekskatalog, WorldCat. Oavsett från vilka sökmotorer eller databaser som sökningar har gjorts så dirigeras träffarna till din beskrivning i LUCRIS.

Publicera en monografi

Om du själv eller universitetet är utgivare av avhandlingen kan du på egen hand göra pdf-filen av avhandlingen publik i samband med registreringen i LUCRIS. Om avhandlingen är publicerad av ett förlag behövs tillstånd från förlaget. Gå till sidorna om upphovsrätt för ytterligare information:

Publicera en sammanläggningsavhandling

För att publicera redan utgivna artiklar som ingår i avhandlingen måste du först sluta ett avtal med aktuella förlag. Observera att även om du erhållit tillstånd att publicera en artikel i en tryckt avhandling måste du söka särskilt tillstånd för den digitala publiceringen hos förlaget.

Ett smidigt sätt att be om tillstånd från förlag är att du använder dig av Copy Clearance Center’s (CCC’s) RightsLink (Öppnas i nytt fönster). RightsLink är ett verktyg för att söka publiceringstillstånd från förlag. De förlag som är knutna till tjänsten kan lägga en direktlänk från sina webbsidor till en ansökan.

Du kan också använda dig av följande formulär:

Lunds universitet har generella publiceringsavtal med en rad förlag. Om din artikel är publicerad av något av följande förlag behöver du inte söka några ytterligare tillstånd:

Generellt tillgängliggörs inte artiklar med status "submitted" i LUCRIS eftersom det kan äventyra framtida utgivning.

Sidansvarig:

Kontakt

publicera [at] lub.lu.se