E-infrastruktur på LU (e@LU)

e@LU är ett projekt som syftar till att till att skapa en e-infrastruktur för forskningsdatahantering på Lunds universitet, det vill säga skapa förutsättningar för LU:s forskare att hantera och lagra sina forskningsdata. Projektet är finasiserat av Lunds universitet centralt, och var initierat av projektet eSSENCE.

Universitetsbibliotekt är involverade i delprojektet e@LU services for metadata, ontologies and data provenance. Inom ramen för detta projekt erbjuder UB forskare och forskargrupper på Lunds universitet stöd och handledning. Syftet är att skapa metoder och utveckla mjukvaror som kan gynna LU:s e-infrastruktur.

Vad kan UB erbjuda?

Lagringslösningar

UB kan ge råd om långsiktiga och säkra lagringslösningar i tillförlitliga arkiv.

Metadatakvalitet

Kraven ökar alltmer på att forskningsdata skall beskrivas och göras tillgängliga i digital form. För att datan ska bli sökbar, begriplig och användbar för andra än skaparna behöver den berikas med metadata, inklusive information om datas härkomst. Det blir ett ökat behov av så kallad ”semantisk interoperabilitet”, vilket innebär att förståelse för datan mellan den som registrerat den och den som använder den, detta blir extra viktigt i tvärvetenskapliga miljöer.

Ontologier kring metadatan

UB kan hjälpa till i arbetet med att skapa så kallade ontologier från domänspecifik metadata. Det vill säga att man bland annat identifiera nyckelord i metadatan och översätter den så att dessa kan förstås i exempelvis en annan ämnesmässig kontext. Den domänspecifik kunskap kan sägas representeras av en ontologi, där termer och deras relationer definieras på ett tydligt, konsekvent och entydigt sätt. Ontologier kan sedan användas av människor och datorer för att kommunicera, för att strukturera data, skapa intelligent webbsökning etc.

Beständiga identifikatorer

Interoperabiliteten mellan system och infrastrukturer bygger bland annat på att forskningsdatan är berikad med identifieringsuppgifter. Identifieringsuppgifter i form av PID:er (beständiga identifikatorer) eller DOI:er (Digital Object Identifier) ​​gör att datan bli sök- och citeringsbar.

För frågor, kontakta:

publicera [at] lub.lu.se

Maria Johnsson
Bibliotekarie
maria.johnsson [at] ub.lu.se
046- 222 90 40

Monica Lassi
Bibliotekarie, fil.dr.
monica.lassi [at] ub.lu.se
046- 222 01 06

För mer information om e@LU, kontakta:

Jonas Lindemann