Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utställningar

UB anordnar regelbundet utställningar med olika tema i bibliotekets foajé. Målet med utställningarna är att visa bredden på materialet i samlingarna.

Mästers manuskript

8/12 2016 – 29/4 2017

Varmt välkomna att besöka utställningen Mästers manuskript – Akademiträdgårdsmästare Gernandts "Reglor för trädgårdskonsten" från 1837 i ljuset av Universitetsbibliotekets samlingar.

Mästers manuskript

Utställningen uppmärksammar den moderna utgåvan av Gernandts manuskript (Arena förlag 2016) och är ett samarbete mellan Botaniska trädgården och UB.

Utöver manuskriptet i original består utställningen av material från UB:s samlingar, som är utvalt att spegla men också fördjupa kunskapen om det som Gernandt beskriver. Här finns den trädgårdslitteratur som Gernandt själv hade tillgång till, material från senare tider som till exempel plantskolekataloger från slutet av 1800-talet och modern trädgårdshistorisk forskningslitteratur.

Ingrid Vang Nyman – så oändligt mycket bäst

Hösten 2016 – Våren 2017

UB uppmärksammar konstnären bakom Pippi Långstrump – Ingrid Vang Nyman.

I år är det 100 år sedan den danska konstnären och illustratören Ingrid Vang Nyman föddes. Hon gjorde illustrationerna till de första böckerna om Pippi Långstrump.

Det är Astrid Lindgren som citeras i utställningens namn. Astrid tyckte att Ingrid var så oändligt mycket bäst!

Pippi Långstrump, illustration av Ingrid Vang Nyman

Välkomna att besöka utställningen i de tre montrarna utanför Tegnér-salen och följ gärna Herr Nilsson dit!

 

Sidansvarig:

Utställningskatalog

Kontakt

utstallning [at] ub.lu.se

 

Föreläsning 14 mars

Den osynliga handen - trädgårdsmästare i 1700-talets Sverige 

I anslutning till vår utställning Mästers manuskript kommer Åsa Ahrland, universitetslektor vid SLU Alnarp, att hålla en föreläsning hos oss. 

Föreläsningens titel är också titeln på Åsas avhandling. 

Föreläsningen sätter ljuset på en under lång tid osynlig yrkeskår. Vi får en inblick i trädgårdsmästarnas yrkesskicklighet och hur de skaffade sig kunskap. Vi får också ta del av deras sociala och ekonomiska villkor och miljöerna i vilka de verkade, i såväl kommersiella som privata odlingar.

Alla är varmt välkomna!

Tid: 14 mars kl 17.00

Plats: Universitetsbiblioteket, Bromansalen (hittar du till höger i foajén)