Material att läsa på UB

Visst material kan du bara läsa på UB. Det markeras Läsesalslån i bibliotekskatalogen. Unikt, ömtåligt eller svårhanterat material från bibliotekets samlingar läses på plats i Specialläsesalen. Här läser du även allt material som är tryckt före 1900.

Material som i bibliotekskatalogen betecknas Läsesalslån kan du bara läsa på UB. Det är t.ex. skönlitteratur, hobbyböcker, läroböcker (upp t.o.m. gymnasiet), tidskrifter, uppslagsverk och tunnare häften (under 50 sidor).

Dessutom finns det en hel del material som du bara får låna för att läsa/studera i Specialläsesalen. Det gäller:

• allt material tryckt före 1900
  • affischer
  • bilder
  • dagstidningar
  • handskrifter och arkiv
  • kartor
  • musiktryck och noter
  • vardagstryck

Att beställa material till Specialläsesalen

Material tryckt före 1900 beställer du via Lovisa eller Katalog -1957.

Affischer beställer du via okat [at] ub.lu.se. Du kan också beställa på en manuell blankett, som finns i Specialläsesalen och informationsdisken. Du meddelas via e-post när materialet finns tillgängligt.

För beställning av övrigt material, se under Sök för respektive materialkategori:

Dagstidningar

Handskrifter & arkiv

Kartor

Musiktryck & noter

Vardagstryck

När får jag materialet?

Framtagningstiderna varierar:

Material tryckt före 1900 är tillgängligt efter kl. 12 följande vardag.

Handskrifter och arkiv, bilder, musiktryck/noter är tillgängliga efter kl. 12 följande vardag.

Dagstidningar från magasin är tillgängliga följande vardag.

Dagstidningar från depå är tillgängliga onsdagar efter kl. 12.

Affischer, kartor och vardagstryck: du meddelas via e-post när materialet finns tillgängligt.