Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Låna

Vi hjälper dig med lån och lånefrågor. Mycket kan du göra på egen hand, bland annat låna och återlämna i bokautomaten samt reservera och kontrollera dina lån och beställningar i bibliotekskatalogen Lovisa. Fråga gärna i informationsdisken eller chatten om du behöver hjälp.

Skaffa lånekort

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet ska använda ditt LU-kort som lånekort. Du som inte tillhör Lunds universitet får en annan typ av lånekort.
Gör så här:

1. Fyll i en ansökan om lånekonto.
2. Aktivera LU-kortet/hämta lånekortet på ett bibliotek vid Lunds universitet.

Observera att du måste vara minst 18 år gammal. Lånekortet är en värdehandling och det kostar 25 kr att få ett nytt om du förlorar det. 

Du som redan har ett lånekort byter kort:

  • Du som är student eller anställd har nu ditt LU-kort aktiverat som lånekort utan att du behöver göra något.
  • Du som inte tillhör Lunds universitet kommer att få ett nytt lånekort nästa gång du besöker biblioteket.

Läs mer i denna guide om lånekortsbytet.

Så här beställer och lånar du

I bibliotekskatalogen Lovisa ser du vad som finns på UB och var det står placerat. Visst material kan du hämta själv, annat måste du beställa.

  • Öppen samling (ÖS): finns på våning 3. Här kan du hämta böckerna själv. Du lånar dem i bokautomaten eller i informationsdisken.
  • Magasin: du beställer materialet i Lovisa och kan hämta det dagen därpå efter kl 12 (mån-fre). Du får besked via e-post när det är framtaget. Materialet ligger kvar i en vecka.
  • Depå: du beställer materialet i Lovisa och kan hämta det dagen därpå efter kl 16 (mån-fre), i undantagsfall två vardagar efter. Du får besked via e-post när det är framtaget. Materialet ligger kvar i en vecka.
  • Läsesalslån: får endast användas inom biblioteket. Läs mer under Material att läsa på UB i vänstermenyn.
  • Äldre litteratur: beställs i Katalog -1957 eller med tryckt blankett som bland annat finns i informationsdisken.
  • Handskrifter och specialsamlingar: beställs antingen via ett beställningsformulär eller en tryckt blankett som bland annat finns i informationsdisken och i Specialläsesalen. Du kan också beställa genom att kontakta handskrift [at] ub.lu.se

Hämta dina beställningar

Magasins- och depåböcker hämtar du själv på avhämtningshyllor i mitten av entréplanet och lånar sedan i bokautomaten eller i informationsdisken.

Läsesalslån hämtas och lånas i informationsdisken och förvaras där när du inte använder det.

Att ställa sig i kö

Om boken du söker är utlånad kan du ställa dig i kö via knappen Beställ/Köa i Lovisa. Där ser du också hur många som står i kö. När boken är återlämnad får du besked via e-post.

Kontrollera dina lån

Du kan kontrollera dina lån och beställningar i Lovisa. Du kan inte själv förnya lån i Lovisa, däremot finns möjligheter att göra det om du tar med böckerna till biblioteket.

Lånetider och återlämning

Material ur Öppen samling och magasin får du låna minst 28 dagar, men du kan fortsätta ha boken upp till 6 månader om ingen ställer sig i kö. Lånetid för forskare är som längst 12 månader.

När UB är stängt kan du återlämna böcker via bokinkastet på byggnadens västra sida. Det går också bra att lämna UB:s böcker på andra bibliotek inom Lunds universitet.

Försenat material

Om du glömmer att lämna tillbaka dina lånade böcker i tid skickar vi påminnelser via e-post. Om du inte återlämnar boken skickar vi en faktura på materialets anskaffningspris och en hanteringskostnad på 300 kr. Läs mer om låneregler och föresenat material i högerspalten.

 

Sidansvarig: